Finantele publice si dreptul financiar

5x puncte

categorie: Drept

nota: 8.02

nivel: Facultate

Referat despre Finantele publice si dreptul financiar
Statul, in vederea realizarii rolului si functiilor sale, este nevoit sa atraga resurse si sa efectueze cheltuieli. In acest sens se aplica o repartitie a sarcinilor publice intre persoanele fizice si juridice, prin intermediul obligatiilor fiscale, reprezentate de impozite si taxe. Pentru efectuarea cheltuielilor mentionate mai sus, pri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Finantele publice si dreptul financiar

Referat despre Finantele publice si dreptul financiar
Statul, in vederea realizarii rolului si functiilor sale, este nevoit sa atraga resurse si sa efectueze cheltuieli. In acest sens se aplica o repartitie a sarcinilor publice intre persoanele fizice si juridice, prin intermediul obligatiilor fiscale, reprezentate de impozite si taxe. Pentru efectuarea cheltuielilor mentionate mai sus, primul pas este acela de a stabili destinatia concreta a surselor financiare publice, in conformitate cu o serie de prioritati stabilite in functie de urgenta si necesitatea efectuarii acestor cheltuieli.

In acest sens, profesorii I. Condor si R. Stancu subliniaza in mod concret sfera de cuprindere a obiectului finantelor publice, astfel:
- categoriile de bugete publice;
- veniturile publice;
- cheltuielile publice pentru finantarea nevoilor publice;
- imprumuturile interne si externe;
- finantele publice locale;
- finantele institutiilor publice;
- finantele regiilor autonome;
- controlul financiar.

In opinia noastra, obiectul finantelor publice ca ramura a stiintelor economice, are o acceptiune mult mai larga si poate cuprinde urmatoarele trasaturi:
- metode de gestionare a fondurilor financiare publice;
- relatii economice ce apar in procesul formarii si repartizarii fondurilor bugetare si extrabugetare ale autoritatii publice centrale, unitatilor administrative-teritoriale si ale altor institutii de drept public;
- modalitati de stabilire, percepere si urmarire a impozitelor si taxelor;
- proceduri de angajare si efectuare a cheltuielilor publice;
- metode de dimensionare si repartizare a cheltuielilor publice;
- intocmirea, aprobarea, executarea si incheierea BVC la diferite esaloane ale autoritatii publice;
- modalitati de echilibrare a diferitelor categorii de bugete;
- gestionarea datoriei publice;
- rationalizarea optiunilor bugetare;
- politica financiara a statului;
- metode de planificare, proiectare si prognozare financiara;
- determinarea eficientei utilizarii fondurilor publice;
- alte probleme de natura economico-sociala cu efecte financiare.

Finantele publice exista pentru a servi la realizarea unor obiective precis determinate, la indeplinirea anumitor sarcini care nu pot fi infaptuite cu ajutorul altor mijloace sau pe alta cale. Misiunea sociala a finantelor publice se infaptuieste prin functiile pe care le exercita si anume:
a) functia de repartitie;
b) functia de control.

a) Functia de repartitie a finantelor publice se realizeaza prin intermediul a doua faze distincte precum constituirea fondurilor publice si distribuirea fondurilor publice. Primul moment al functiei de repartitie si anume constituirea fondurilor publice se realizeaza in procesul distribuirii si redistribuirii PIB intre diverse persoane fizice si juridice, pe de o parte si stat pe alta. In vederea constituirii acestor fonduri participa in procente diferite si in functie de capacitatea financiara, diverse categorii precum unitatile economice, institutiile publice si populatia.

Participarea in vederea constituirii fondurilor publice de resurse banesti imbraca diverse forme precum:
- impozite, taxe, contributii la asigurarile sociale, amenzi, penalitati;
- redevente si chirii din concesiuni si inchirieri de terenuri si alte bunuri proprietate de stat;
- venituri rezultate in urma valorificarii bunurilor proprietate de stat si a bunurilor fara proprietar;
- imprumuturi de stat primite de la persoane fizice si juridice, precum si rambursari ale imprumuturilor de stat;
- donatii, ajutoare si alte transferuri primite;
- alte venituri.

Al doilea moment al functiei de repartitie il constituie distribuirea fondurilor publice de resurse financiare. Aceasta distribuire rezida in faptul ca se efectueaza o repartitie a fondurilor pe categorii de beneficiari, respectiv persoane fizice si juridice, dupa ce in prealabil s-a procedat la o inventariere a nevoilor sociale existente in anul de referinta.

Distribuirea fondurilor se concretizeaza printr-o dimensionare a volumului cheltuielilor publice pe destinatii, si anume:
- invatamant, cultura, sanatate;
- asigurari sociale si protectie sociala;
- gospodarie comunala si locuinte;
- aparare nationala;
- ordine publica;
- administratie publica;
- actiuni economice;
- datorie publica;
- alte actiuni.

Dirijarea resurselor financiare de la fondurile publice catre beneficiari se realizeaza tot in procesul distribuirii si redistribuirii PIB. Necesitatea constituirii unor fonduri de resurse financiare la dispozitia statului se resimte in toate tarile, fapt ce determina un caracter obiectiv in ceea ce priveste functia de repartitie.

b) Functia de control.
Aceasta functie a finantelor publice are drept principala masura asigurarea respectarii si implementarii reglementarilor normative cu caracter fiscal de catre si in sistemul economic, precum si o crestere a eficientei economice printr-o justa administrare a resurselor publice. De asemenea, putem afirma ca functia de control a finantelor publice se justifica deoarece fondurile publice apartin intregii societati, fiind totodata si un factor de echilibru monetar, valutar si financiar al economiei nationale.

Functia de control a finantelor publice este indeplinita concomitent cu functia de repartitie, avand in acelasi timp o sfera de utilizare mai larga decat aceasta, vizand constituirea si repartizarea fondurilor financiare publice precum si modul de utilizare a resurselor. Raportul de interconditionare ce rezulta din coexistenta acestor functii se caracterizeaza prin faptul ca repartitia ocazioneaza controlul, iar controlul sau nevoia de control determina un mod de mobilizare si alocare a resurselor prin repartitie, specific.
Astfel, in sustinerea celor afirmate mai sus, prezentam opinia profesorului Leontin Stanciu ce exprima urmatoarea idee:

“necesitatea functiei de control a finantelor publice decurge din faptul ca fondurile de resurse financiare publice apartin intregii societati si ca acestea materializeaza o buna parte din PIB”.
Functia de control a finantelor se realizeaza printr-un sistem bine inchegat de organe specializate ale statului precum Ministerul Finantelor Publice, Garda Financiara, Curtea de Conturi si se exercita in toate aspectele vietii social-economice, precum faza repartitiei, faza productiei, faza schimbului si faza consumului cu toate implicatiile lor.

Capitolul 3
DREPTUL FINANCIAR
3.1. Notiunea de drept financiar
Odata cu evolutia omului si a societatii in general, s-a facut simtita nevoia de organizare si coordonare, fapt fara de care convietuirea si progresul nu ar fi fost practic posibile. Astfel, prin aparitia anumitor reguli, obiceiuri si cutume s-au format o serie de norme cu caracter colectiv ce trebuiau respectate de cetateni, norme ce au fost impuse de catre stat sub diversele forme pe care acesta le-a imbracat de-a lungul timpului. In acest sens, putem mentiona ca trasaturile specifice ale relatiilor sociale dintr-un anumit domeniu sau sector vor trebui reglementate prin categorii de norme specifice, relatiile sociale din domeniul finantelor publice fiind in acest caz reglementate de normele dreptului financiar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.