Finantele intreprinderii

7x puncte

categorie: Economie

nota: 8.35

nivel: Facultate

3. finanțele reprezintă o teorie sine stătătoare care dispune de o metodologie capabilă să găsească soluții la toate problemele financiare apărute.

1.2. Funcțiile finanțelor întreprinderii

Funcția financiară a întreprinderii poate fi definită ca ansamblul activităților de asigurare și repartizare a fondurilor bănești necesare desfășurării rentabile și continue a act[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Finantele intreprinderii

3. finanțele reprezintă o teorie sine stătătoare care dispune de o metodologie capabilă să găsească soluții la toate problemele financiare apărute.

1.2. Funcțiile finanțelor întreprinderii

Funcția financiară a întreprinderii poate fi definită ca ansamblul activităților de asigurare și repartizare a fondurilor bănești necesare desfășurării rentabile și continue a activității întreprinderii, precum și de analiză și control a rezultatelor obținute.

Se evidențiază trei funcții principale ale finanțelor întreprinderii:
- funcția de asigurare – presupune asigurarea întreprinderii, în cantitatea necesară și la timpul oportun, cu resurse financiare. Criteriul principal care stă la baza realizării funcției de asigurare este costul capitalului;

- funcția de repartiție – prin realizarea acestei funcții se constituie și se repartizează un sistem cuprinzător de fonduri în scopul satisfacerii necesităților de producție și ale altor necesități la nivel de întreprindere. În același timp funcția de repartiție a finanțelor se manifestă în procesul formării și repartizării veniturilor, precum și în cel al constituirii și utilizării unor fonduri din afara întreprinderii cu titlu definitiv sau temporar.

În cadrul întreprinderilor manifestarea funcției de repartiție se concretizează prin formarea unor fonduri financiare:

1) fondul de dezvoltare economice
2) fondul de cercetare științifică
3) fondul de stimulare suplimentară a muncii
4) fondul de asigurare în situații de risc
5) fondul pentru protecția muncii
6) fondul de rezervă
7) fondul de invenții, inovații și raționalizări.

Funcția de repartiție nu poate fi circumscrisă numai la mecanismele, formele, metodele, structurile și pârghiile financiare privind formarea și repartizarea unor fonduri bănești pentru scopurile menționate mai sus. Organele financiare nu pot să-și încheie activitatea odată cu formarea și repartizarea fondurilor, dimpotrivă această activitate trebuie continuată și urmărită.

Concomitent cu funcția de repartiție se manifestă și funcția de control a finanțelor întreprinderilor.

- funcția de analiză și control - care are ca scop asigurarea utilizării eficiente a capitalului și este executată atât de persoane cu funcții din cadrul întreprinderii cât și de organe cu funcții în acest domeniu, cum ar fi: CCEC, Inspectoratul fiscal, Ministrul Finanțelor, Departamentul Vamal, etc.

Deosebim trei forma de control financiar:

- preventiv – se exercită asupra documentelor ce angajează plăți din resursele financiare ale firmei având ca obiectiv încadrarea în prevederile bugetare și este executat înaintea efectuării operațiunilor economico financiare. Scopul acestui control este prevenirea unor operațiuni ilegale și preîntâmpinarea imobilizărilor de resurse financiare.

- Curent (de gestiune) – se execută în timpul realizării operațiunilor economico - finaniare;

- Posterior – se execută după încheierea exercițiului financiar și are ca scop identificarea factorilor ce au contribuit negativ la obținerea unor rezultate nesatisfăcătoare și contribuie la luarea deciziilor privind activitatea de viitor a întreprinderii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.