Finantele firmei

3x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Sistemul financiar actual le ofera intreprinderilor o gama variata de mijloace de finantare. De aceea, in luarea deciziilor de finantare a investitiilor, intreprinderea trebuie sa tina seama de o serie de criterii, care sa-i permita optimizarea raportului dintre diferitele surse.

Printre variabilele ce trebuie luate in considerare pentru a orienta aceste decizii, trebuie subliniata[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Finantele firmei

Sistemul financiar actual le ofera intreprinderilor o gama variata de mijloace de finantare. De aceea, in luarea deciziilor de finantare a investitiilor, intreprinderea trebuie sa tina seama de o serie de criterii, care sa-i permita optimizarea raportului dintre diferitele surse.

Printre variabilele ce trebuie luate in considerare pentru a orienta aceste decizii, trebuie subliniata importanta consideratiilor referitoare la durata de mobilizare, autonomia si flexibilitatea financiara a intreprinderii etc. Pe langa acestea, alegerea unei surse de finantare a investitiilor este determinata, in principal, de costul sau, pe de o parte, si de structura financiara existenta, pe de alta parte.

In mod traditional, sursele de finantare a unei intreprinderi si implicit ale unei investitii sunt formate din capitaluri proprii si capitaluri imprumutate. Acestea difera intre ele prin modul de constituire, prin costurile pe care le genereaza, precum si prin gradul lor de exigibilitate in timp.

1.2.1. Capitalurile proprii ale firmei
Capitalurile proprii reprezinta ansamblul finantarilor pe care proprietarii intreprinderii le-au adus in intreprindere, fie prin aporturi directe (constituirea si sporirea capitalului social), fie prin renuntarea integrala sau partiala la remunerarea ce li s-ar fi cuvenit sub forma de dividende, respectiv prin autofinantare.
Capitalurile proprii apartin actionarilor sau asociatilor si se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi:raman in permanenta la dispozitia intreprinderii, neavand stabilit un termen limita de rambursare si reprezentand o garantie pentru banci si ceilalti creditori. Practic se considera ca exigibilitatea lor este nelimitata si apare in momentul lichidarii firmei;

remunerarea lor este asigurata din profitul net al exercitiului si in functie de nivelul acestuia. In cazul unor rezultate nefavorabile detinatorii acestora nu primesc nici un fel de drept banesc, de pe urma lor. La o eventuala lichidare a societatii ei sunt despagubiti din eventuala valoare de lichidare ramasa dupa onorarea tuturor creditorilor;detinatorii de titluri cu caracter de capital propriu au posibilitatea participarii la administrarea si gestionarea intreprinderii respectiv participarea la definirea strategiilor si a cailor de urmat pentru atingerea obiectivelor stabilite.

Potrivit Regulamentului pentru aplicarea Legii contabilitatii nr. 82/1991, publicat in M.O. nr. 265/1994, capitalurile proprii se compun din urmatoarele elemente: capital social, prime legate de capital, diferente din reevaluare, rezerve, rezultatul reportat, rezultatul net al exercitiului, subventii pentru investitii, provizioane reglementate si fonduri proprii.

Capitalul social reprezinta ansamblul aporturilor actionarilor sau asociatilor la infiintarea societatii, sau pe parcursul functionarii acesteia, fiind impartit intr-un numar de actiuni sau parti sociale. Aceste aporturi se pot face fie in numerar, care sunt obligatorii pentru orice forma de societate, fie in natura (aport de bunuri), care sunt admise, de asemenea, la orice forma de societate. Marimea capitalului social este lasata la aprecierea actionarilor sau asociatilor, legea prevazand numai limitele minime pentru constituirea societatii (25 mil. lei pentru societatile pe actiuni si 2 mil. lei pentru societatile cu raspundere limitata).

Capitalul social nu este purtator de dobanzi, el fiind remunerat din profiturile nete realizate de firma. De asemenea exigibilitatea sa este practic nelimitata in timp, detinatorii acestuia neputandu-si recupera fondurile investite la societatea comerciala decat dupa lichidarea acesteia din partea ramasa dupa onorarea creditorilor, sau prin vanzarea actiunilor catre alte persoane.

Acest capital este constituit la infiintarea societatii si poate creste pe parcursul existentei acesteia. Cresterile de capital social sunt frecvente pentru a mari credibilitatea in fata tertilor, pentru imbunatatirea lichiditatii si a structurii financiare a acesteia etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.