Finante si investitii - datoria externa

3x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.86

nivel: Facultate

Romania a ajuns sa aiba o datorie externa cat jumatate din PIB, ceea ce inseamna ca noi consumam cu mult mai mute decat producem. Fiecare roman are o datorie de 2.926 euro, care la un moment dat va trebui platita. Datoria externa a Romaniei a explodat in ultimii patru ani, perioada in care a inregistrat o crestere de aproape cinci ori. Banii s-au dus in consum si nu se regasesc in autostrazi, spit[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Finante si investitii - datoria externa

Romania a ajuns sa aiba o datorie externa cat jumatate din PIB, ceea ce inseamna ca noi consumam cu mult mai mute decat producem. Fiecare roman are o datorie de 2.926 euro, care la un moment dat va trebui platita. Datoria externa a Romaniei a explodat in ultimii patru ani, perioada in care a inregistrat o crestere de aproape cinci ori. Banii s-au dus in consum si nu se regasesc in autostrazi, spitale, scoli sau alte investitii ale statului care ne-ar fi ajutat sa ne marim PIB-ul si capacitatea de a ne plati in viitor mai usor aceste datorii.

Daca banii erau imprumutati pentru constructia unei centrale nucleare sau pentru o fabrica moderna, lucrurile ar fi stat bine, odata pornite investitiile ar fi adus bani, bani care ajutau la plata datoriilor. Insa, creAZditele noastre s-au dus in consum, in frigidere, masini de spalat si televizoare pe care le-am luat "doar cu buletinul". Totusi, analistii economici considera ca nivelul datoriei externe nu este prea mare si ca nu se pune problema vreunui risc. "Sunt tari care au datorii externe de 200%-300% din PIB si nu au nicio proAZblema."

Peste 60% din imprumuturile externe pe termen mediu sau lung (circa 29.128 de milioane de euro) au fost atrase de companiile private si de banci, care s-au finantat de la actionarii lor straini. Mai exact, bancile au luat bani de la bancile mama pentru a da aici, in Romania, creAZdite de nevoi personale. Banii se reintorc, bineinteles cu dobanda, la banca mama. Este semnificativ faptul ca sporul de datorie externa inregistrat in ultimii ani este realizat de firmele multinationale si de filialele bancilor straine, chiar daca firmele romanesti sunt supuse firmelor mama, care le sunt actionare.

Datoria externa garantata de stat este sub 25% din PIB, adica destul de mica. La jumatatea anului, datoria pe termen scurt era de 21,7 miliarde de euro, respectiv cu 3,4% mai mica decat nivelul de 18,22 miliarde de euro, inregistrat in martie, conform datelor BNR. Pentru a afla datoria unei tari se folosesc diversi indicatori care reflecta gradul de indatorare fata de strainatate si efortulvalutar pe care aceasta il reclama. Gradul de indatorare al unei tari fata de alte tari se exprima cu ajutorul indicatorilor :marimea absoluta a datorieiextrene, marimea medie a datoriei externe pe cap de locuitor, raportul dintre datoria extrena si produsul intern brut.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.