Finante publice

5x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 9.98

nivel: Facultate

In exercitarea functiei de repartitie, finantele publice parcurg doua etape distincte etapa de constituire si etapa de repartizare, prima influentind-o direct pe a doua.
Constituirea resurselor financiare publice se realizeaza pe seama prelevarilor bugetare de la contribuabili, din mai multe surse: impozite, taxe, contributii pentru asigurari sociale, contributii pentru asigurari de sanatat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Finante publice

In exercitarea functiei de repartitie, finantele publice parcurg doua etape distincte etapa de constituire si etapa de repartizare, prima influentind-o direct pe a doua.
Constituirea resurselor financiare publice se realizeaza pe seama prelevarilor bugetare de la contribuabili, din mai multe surse: impozite, taxe, contributii pentru asigurari sociale, contributii pentru asigurari de sanatate, amenzi, dobinzi, penalitati, varsaminte din profitul regiilor autonome, etc.

In acest proces, de constituire a fondurilor publice, participa toate entitatile economice provenind din: sectorul public, privat, mixt, ONG-uri si populatia, in proportii diferite, in functie de potentialul fiscal, de capacitatea contributiva.
Etapa de distribuire a fondurilor pe beneficiari (utilizatori) de credite bugetare, persoane fizice sau juridice, este precedata de inventarierea si evaluarea, in expresie baneasca, a nevoilor sociale din perioada de referinta

Ambele etape ale functiei de repartitie se realizeaza in procesul de distribuire si redistribuire a avutiei nationale, care are loc intre persoane fizice si juridice, pe de o parte si stat, pe de alta parte.
II. Functia de control a finantelor publice
Resursele financiare publice reprezinta o parte insemnata din produsul intern brut ceea ce conduce la necesitatea existentei unui control riguros in procesul de constituire si de distribuire al acestora.

Functia de control a finantelor publice este strans legata de functia de repartitie, dar are o sfera de manifestare mai larga, deoarece in exercitarea acestei functii, este controlat atat modul de constituire si de repartizare a fondurilor publice, cat si modul de utilizare a acestora in prcesul bugetar.Necesitatea functiei de control se justifica prin faptul ca resursele financiare publice, colectate la buget si aflate la dispozitia statului, apartin intregii societati.

Din aceasta perspectiva, se recunoaste ca functia de control are o sfera larga de manifestare, cuprinzand toate domeniile vietii economico-sociale care tin de sectorul public si privat si anume: activitatea economica, educativa, cultura, ocrotirea sanatatii, protectie sociala, mentinerea ordinii publice, aparare nationala, promovarea relatiilor internationale cu alte state sau cu diverse institutii si organisme internationale etc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.