Finante publice

7x puncte

categorie: Finante-banci

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aceste relatii economice, exprimate valoric, care apar in procesul repartitiei produsului intern brut in legatura cu satisfacerea nevoilor colective ale societatii, constituie relatii financiare sau, pe scurt, finante. In legatura cu aceasta, trebuie precizat ca nu toate relatiile banesti care apar in procesul repartitiei si circulatiei produsului intern brut sunt, in acelasi timp, relatii financi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Finante publice

Aceste relatii economice, exprimate valoric, care apar in procesul repartitiei produsului intern brut in legatura cu satisfacerea nevoilor colective ale societatii, constituie relatii financiare sau, pe scurt, finante. In legatura cu aceasta, trebuie precizat ca nu toate relatiile banesti care apar in procesul repartitiei si circulatiei produsului intern brut sunt, in acelasi timp, relatii financiare. Sfera finantelor, mai ingusta decat aceea a relatiilor banesti, cuprinde numai relatiile banesti care exprima un transfer de valoare, nu si pe cele care reflecta o schimbare a formelor valorii.

In legatura cu transferul de valoare care genereaza relatii financiare, se impun cateva precizari:In primul rand, aparitia relatiilor financiare este determinata de transferul, in forma baneasca, de valoare de la persoane juridice (intreprinderi, cooperative, institutii) sau persoane fizice (salariati, tarani, liber-profesionisti, cooperatori etc.) la fondurile ce se constituie in economie sau de la aceste fonduri la dispozitia persoanelor juridice sau fizice beneficiare.

Transferul de valoare are de la bun inceput caracterul unui transfer de putere de cumparare, in cazul in care transferul se face in natura, acesta exprima relatii de repartitie, dar nu da nastere la relatii financiare. Numai dupa valorificarea produselor respective, contra bani, poate avea loc transferul de valoare la fondul de resurse financiare.In al doilea rand, transferul de valoare la fondurile ce se constituie in economie se efectueaza, de regula, fara contraprestatie directa.

Astfel, societatea comerciala care a varsat la bugetul de stat o suma de bani cu titlu de impozit pe profit nu are dreptul sa solicite statului nici rambursarea acestuia si nici o alta presta(ie de egala valoare; un liber-profesionist care a varsat la buget o suma de bani cu titlu de impozit pe venit, nu dobandeste prin aceasta un drept de creanta asupra statului.Impozitul pe teren, impozitul pe cladiri, taxa asupra mijloacelor de transport ori impozitul pe veniturile din chirii, varsat la buget de o persoana fizica, este, de asemenea, fara contraprestatie directa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Finante-banci

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.