Filosofie si filosofare

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.68

nivel: Liceu

Prin filozofie ne aflam in domeniu interogației, in care gândirea revine asupra principiilor ce guvernează cosmosul sau a temeiurilor a tot ceea ce exista, reprezentând gândirea asupra esențelor principiilor ultime ale lumii si omului, insa nefinalizata intr-un răspuns ultim, cin intr-un exercițiu continuu al problematizării.

Platon numea filozofia ca fiind ,,suișul sufletului cătr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Filosofie si filosofare

Prin filozofie ne aflam in domeniu interogației, in care gândirea revine asupra principiilor ce guvernează cosmosul sau a temeiurilor a tot ceea ce exista, reprezentând gândirea asupra esențelor principiilor ultime ale lumii si omului, insa nefinalizata intr-un răspuns ultim, cin intr-un exercițiu continuu al problematizării.

Platon numea filozofia ca fiind ,,suișul sufletului către locul inteligibilului", filosofia fiind astfel calea pe care trebuie sa o urmeze gândirea pentru a ajunge la cunoaștere.

Filosofia s-a constituit prin încercarea de a da răspunsuri, încât ajunge sa vizeze raportul omului cu lumea cu existența. Filosofia încearcă să explice în ce constă condiția umană, conceptul de condiție umană, de asemenea situațiile obișnuite și limita. În același timp filosofia se preocupă de locul și rolul omului îl ajută pe acesta să ierarhizeze lumea.
Filosofia îl ajută pe om să opteze în cunoștință de cauză de ce oamenii optează pentru anumite ralieri.

Filosofia îl ajută pe om să se cunoască pe sine să-și formeze o cunoștință de sine care sunt propriile sale relatări dar raportată la realitatea socială, să-și formeze conștiința alterității care este conștiința respectului pentru ceilalți alături de care trăiești.

Filosofia s-a format în antichitate la început în obiectul filosofiei erau puse cunoștințe din toate domeniile treptat s-a produs o departajare între discursul filosofic și cel științific. Tot pe parcursul istoriei s-au constituit domeniile meditației filosofice. Părerea celor mai mulți cercetători este că în Grecia Antică a existat o filosofie riguroasă, originală și nu se confirmă opinia după care grecii au dat puțin și au luat mult.

Filosofia în Grecia Antică a apărut în perioada genezei a apariției relațiilor de producție sclavagiste, ca o reflecție implicită mai mult sau mai puțin în mitologie, dar ea încearcă să se desprindă treptat de mitologie. Astfel în Iliada și Odiseea a lui Homer găsim primele încercări de interpretare filosofică a lumii, primele întrebări și primele răspunsuri cu privire la lume.

În poemul lui Hesiod "Teogonia, munții și zilele" găsim elemente de filosofie, Hesiod fiind poet. Acesta trece dincolo de originea zeilor și se întreabă cum s-a trecut de la haos la cosmos. Această întrebare este filosofică și este o prezentare a filosofiei de mai târziu.

Trecerea de la poemele hesiodice la filosofia greacă propriu-zisă este considerată un adevărat miracol dar un miracol realizat de oameni pentru că primii filosofi erau strâns legați de îndeletnicirile, problemele societății și au ajuns la filosofie pe cale omenească. Ei contemplau cerul, natura, dar nu o contemplație pură ci pentru a găsi soluții pentru problemele cetății.

În Europa evului mediu filosofia se întinde între secolele V - XV. Fenomenul are început mai repede. S-au exprimat păreri unilaterale, aprecieri dogmatice cum este aprecierea că în Europa Vestică filosofia ar fi o "noapte de 1000 de ani" in sensul ca spiritul uman a dus un somn de 1000 de ani ceea ce este în contradicție cu realitatea. În Europa apuseana au existat filosofi care au îmbunătățit filosofia și au dezvoltat-o, ori a spune că este o noapte de 1000 de ani înseamnă a pune în paranteză această creație, simbolizând totodată un negativism față de trecut, înseamnă să credem că timp de 10 secole progresul a încetat. Filosofii medievali apologeți sunt primii aparatori ai cretinismului, ei exprimându-si primii gândurile despre credința creștina.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.