Filosofie cu concepte fundamentale

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 7.27

nivel: Facultate

Filosofie cu concepte fundamentale
Gandirea sau constiinta de sine este cea care genereaza evidenta principiului „Gandesc, deci exist“ ca axioma a intregii filosofii carteziene, principiu al carui adevar este indubitabil. La nivelul constiintei de sine se plaseaza acea „perceptie clara si distincta“ invocata de Descartes ca sursa a certitudinii primului principiu al [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Filosofie cu concepte fundamentale

Filosofie cu concepte fundamentale
Gandirea sau constiinta de sine este cea care genereaza evidenta principiului „Gandesc, deci exist“ ca axioma a intregii filosofii carteziene, principiu al carui adevar este indubitabil. La nivelul constiintei de sine se plaseaza acea „perceptie clara si distincta“ invocata de Descartes ca sursa a certitudinii primului principiu al filosofiei sale.

Filosofie cu concepte fundamentale
Raspunsul pe care Descartes l-a formulat la intrebarea: „Ce este omul?“, a marcat in mod decisiv gandirea filosofica a secolelor urmatoare. Filosofia moderna este in mare masura o filosofie a subiectivitatii si in acest sens filosofia critica a lui Kant, de exemplu, se inscrie pe linia inaugurata de Descartes. Rationalismul cartezian constituie o sursa ilustra pentru filosofia moderna europeana, chiar daca el a fost contestat de catre John Locke, de exemplu, care nega existenta unor idei innascute sau posibilitatea ca gandirea umana sa produca adevaruri certe in afara oricarei experiente.

Filosofie cu concepte fundamentale
Nu in ultimul rand, trebuie mentionat rolul major al rationalismului cartezian in domeniul politic si social, in constituirea valorilor individualismului si umanismului modern. Desi incepand cu secolul al XIX-lea s-a dezvoltat o intreaga filosofie ce pune accentul pe afectivitate, vointa sau instinct, valoarea clasica a ratiunii umane nu poate fi niciodata abandonata fara consecinte grave pentru societate si individ.

II. 1. Vointa si afectivitatea.
2. Antropologia filosofica discuta temele filosofice in sfera ontologiei umanului, mutand astfel centrul de greutate din terenul ontologiei generale. Ea isi pune probleme privitoare la existenta specific umana, incercand sa ofere modele explicative ale omului si activitatii umane in general. De exemplu, in problema libertatii, antropologia filosofica nu pleaca de la necesitatea naturala, ci de la caracteristicile personalitatii umane.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.