Filosofia si viata - eseu

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.89

nivel: Liceu

Nu cred ca o sa gasesc vreodata raspunsul adevarat la anumite intrebari. Am diverse pareri care cu timpul se tot schimba datorita inaintarii in varsta ,datorita unei gandiri mai profunde si a unor analize mai exacte. Asta imi demonstreaza ca nu o sa am niciodata raspunsul adevarat pentru ca acesta poate ca nici nu exista ,sau poate ca eu nu vreau sa il vad ,dar oricum intrebarile in sine imi dezvo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Filosofia si viata - eseu

Nu cred ca o sa gasesc vreodata raspunsul adevarat la anumite intrebari. Am diverse pareri care cu timpul se tot schimba datorita inaintarii in varsta ,datorita unei gandiri mai profunde si a unor analize mai exacte. Asta imi demonstreaza ca nu o sa am niciodata raspunsul adevarat pentru ca acesta poate ca nici nu exista ,sau poate ca eu nu vreau sa il vad ,dar oricum intrebarile in sine imi dezvolta gandirea si imi provoaca imaginatia si imi starnesc setea de cunoastere in asa fel incat sa caut aceste raspunsuri toata viata.

Asa sunt eu ,si mai e lume ca mine ,mereu interesata sa afle “de ce e asa si nu altfel?”,”cine sunt si de ce nu sunt altfel?”,”care-mi este menirea si cum pot fi sigura ca nu e alta?” plus multe alte enigme de acest gen. Multi dintre noi prefera sa nu se mai gandeasca la toate aceste aspecte ale vietii. Oamenii devin comozi si prefera sa isi traiasca viata in rutina obisnuita fara sa isi mai puna aceste intrebari care necesita timp de gandire si ani de studiu pentru a consulta parerile tuturor marilor filosofi ai lumii.

Majoritatea dintre noi prefera sa lase la o parte aceste intrebari si sunt speriati de existenta lor si de faptul ca un raspuns cert nu exista. In ceea ce priveste viata,existenta,scopul nostru pe Pamant,daca acesta exista,totul este relativ si numeroase teorii au iesit la lumina de cand e lumea si pamantul.Fiecare are o teorie a lui referitoare la rostul existentei umane si la modul cum am aparut.In zilele noastre lumea se bazeaza enorm de mult pe stiinta ,lasand filosofia pe un plan secundar,dar este dovedit ca fara filosofie stiinta nu poate aduce un raspuns concret si veridic la intrebari de genul “ce este omul?”.

Daca cineva m-ar intreba daca dupa parerea mea exista Dumnezeu si daca urmez fara sa pun nici o intrebare ritualurile crestine as raspunde asa:”nu stiu” si apoi “nu”. Nu pot sa afirm cu tarie ca Dumnezeu sau o forta care ne ghideaza viata si nu exista, pentru ca nu am certitidinea aceasta ,dar nu pot sa afirm cu tarie nici contrariul ,pentru ca totul este relativ si chiar daca nu au fost lucruri spectaculoase ,cred ca am avut parte de mici miracole.

La intrebarea referitoare la ritualurile religioase,de orice fel ,as raspunde clar si repede “nu”,pentru ca acestea sunt produsul unor interventii politice chiar si au fost supuse schimbarii de numeroare ori de la aparitia lor si pana azi din diverse motive ,acest lucru lasandu-mi impresia ca nu sunt adevarate si nici relevante. In fiecare zi ni se intampla lucruri care de care mai spectaculoare sau deopotriva traim intr-o rutina enervanta. Acestea ne forteaza sa gandim totusi ca lucrurile se intampla cu un sens si ca cineva ne ghideaza viata .

In acest fel gasim un vinovat pentru problemele care ne inconjoara. In zilele noastre omul obisnuit isi aduce aminte de filosofie doar in momentele foarte grele din viata.Atunci isi pune intrebarea daca viata merita sau nu traita cand atatea necazuri exista si doar putina fericire,daca exita un Dumnezeu sau o fiinta care il protejeaza sau daca viata noastra are un sens si toate se intampla intr-o anumita ordine a firii.

O dilema care in opinia mea trebuie aprofundata ar fii:binele si raul;de fapt e ca si cum ai spune:adevar si eroare.Exista o diferenta destul de mare intre aceste dileme existentiale.Ce rost are binele fara adevar?Ce rost are raul fara eroare?Intrebari ce necesita gandire si multa toleranta din partea subconstientului.De fapt aceasta toleranta are o anumita limita,ce desparte gandirea rationala de incercarile omului de a scoate la lumina cat mai repede aceste raspunsuri.

Teoretic,binele si raul face parte din existenta fiintei umane dar practic,binele si raul este arata de fiecare individ zilnic sau ponderat.NU putem afirma ca suntem buni dar nu putem afirma nici ca suntem rai;nu avem o precizie in aceste afirmatii fara logica si neadevarate.Bunatatea consta in bunavointa fiecaruia,in starea de spirit aflata la nivelul inalt al dorintei de a face bine si de a ajuta la imbunatatirea vietii.Nu putem afirma ca am facut un bine,deoarece binele stiut se poate transforma sau poate fi conceput ca un bine interesat.Orice bine are un scop,orice scop insa primeaza ideea necunoscutului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.