Filosofia poststructuralista a lui Derrida si solutiile criticii contemporane

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.83

nivel: Facultate

O metafizica a prezentei, adica "determinarea sensului fiintei (sau a fiintei existentului) ca prezenta", ceea ce determina multe acceptii sau subdeterminari ale conceptului de prezenta: o acceptie transcendentala, ca eidos (reala - adica etern prezenta - este ideea obiectivului); o acceptie substantialista (ca substanta / esenta - ousia); o acceptie temporala (nun); o acceptie subiectiva (ca prez[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Filosofia poststructuralista a lui Derrida si solutiile criticii contemporane

O metafizica a prezentei, adica "determinarea sensului fiintei (sau a fiintei existentului) ca prezenta", ceea ce determina multe acceptii sau subdeterminari ale conceptului de prezenta: o acceptie transcendentala, ca eidos (reala - adica etern prezenta - este ideea obiectivului); o acceptie substantialista (ca substanta / esenta - ousia); o acceptie temporala (nun); o acceptie subiectiva (ca prezenta la sine a constiintei instituind subiectivitatea); in sfarsit, o acceptie intersubiectiva (coprezenta sinelui si a Celuilalt) [12].

Presupozitia "prezentei" - considera Derrida - ruineaza chiar directiile moderne ale gandirii, care se vor detronari ale metafizicii sau ale "ontologiei naive": conceptul de semn, spre pilda, conceptul prin care semiotica incearca, de un veac, sa detroneze metafizica, nu e totusi lipsit de componente ale metafizicii prezentei, deoarece accepta caracterul secundar, exterior, al semnificantului (inclusiv al scrierii in raport cu vorbirea) ceea ce ar presupune preexistenta "unui adevar sau a unui sens deja constituit prin si in elementul logosului" [13]. Semantica ar alcatui in cuprinsul semioticii un rest, o urma a onto-teo-teleologiei, ca fiind studiul unei "referinte la sensul unui semnificat imaginabil si posibil in afara oricarui semnificant" [14].

Semnificantului transcendent ii corespunde un "subiect transcendental" [15], care instituie semnul fara a fi el insusi implicat in procesul de semioza, ramanand asadar o "prezenta" detasata, in afara jocului.
Metafizicii prezentei Derrida ii va opune, vom vedea, imaginea unui univers in perpetua devenire; lumea lui Derrida nu "este", ci "se face", printr-un ne-limitat joc al contrariilor, niciodata rezolvate intr-o sinteza asemeni celei din dialectica "speculativa" [16] a lui Hegel. Relatia va lua locul substantei (subiectul insusi e vazut ca un "sistem de relatii" [17], intr-o viziune - din nou - coincidenta celei din fizica contemporana.

3.2.2.) O a doua trasatura caracteristica epocii inchise o constituie logofonocentrismul ei. Credinta in logos ("unitate a gandirii si a rostirii" [18]) intemeiata de Platon si perpetuata in teologia medievala, care leaga res de eidos, obiectul fiind creat de ideea sa in logosul divin [19]. Toate determinarile adevarului sunt corelate instantei logosului, in care "legatura originara si esentiala cu sunetul (phone) n-a fost niciodata rupta" [20]. Logocentrismul este asadar si un fonocentrism, in virtutea sistemului "s'entendre parler" [21].

De aici, primordialitatea vocii, a cuvantului rostit, asupra scrierii, conceputa ca semnificant "exterior", secund, - primordialitate proclamata inca de Aristotel, pentru care sunetele emise de voce sunt simboluri directe ale cuvintelor rostite. Ca atare vocea, producatoarea primelor simboluri, "se afla in raport de proximitate esentiala si imediata cu sufletul. Producatoare a semnificantului prim, ea nu e un simplu semnificant printre altele. Ea semnifica AŠstarea sufleteasca>> ce reflecta, la randu-i, lucrurile, prin asemanare naturala. Intre fiinta si suflet, intre lucruri si stari sufletesti va exista un raport de traducere sau de semnificare naturala; intre suflet si logos, un raport de simbolizare conventionala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.