Filosofia moderna

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.67

nivel: Liceu

1.IDOLUL TRIBULUI-Bacon considera ca exista un sir de greseli legate de intelegerea noastra a naturii, printre aceste greseli este greseala antroposociomorfica, anume acesta greseala sta in fundamental gindirii teologice,(teorii religioase, atunci cind natura se compara cu omul)...
2.IDOLUL CAVERNEI-aceste sunt greseli individuale legate de educatia fiecaruia, cultura fiecaruia, vointa ind[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Filosofia moderna

1.IDOLUL TRIBULUI-Bacon considera ca exista un sir de greseli legate de intelegerea noastra a naturii, printre aceste greseli este greseala antroposociomorfica, anume acesta greseala sta in fundamental gindirii teologice,(teorii religioase, atunci cind natura se compara cu omul)...
2.IDOLUL CAVERNEI-aceste sunt greseli individuale legate de educatia fiecaruia, cultura fiecaruia, vointa individuala, ratiunea individuala, s.a.

3.IDOLUL FORULUI-sustine ca oamenii considera ca daca cunosc cuvintele notiunii atunci cunosc cu adevart obiectele(fenomenele), si acesta nu este correct, daca cunosti cuvintul adica nu poti sa cunosti obiectul... cunosti numai prin cercetare.4.IDOLUL TEATRULUI-prin el se descrie greselile logice, greselile de argumentare, in multe cazuri se argumenteaza cu ajutorul autoritatii, cind se spune: aristotel a spus, la pagina ceea scrie s.a.

Bacon spune ca stiinta apare acolo unde apare indoeala, daca cercetarea incepe cu indoeala, atunci este cu cercitudine, si daca incepem de la certitudine se termina cu indoeala... atunci inainteaza metoda empirista de cercetare, care se compune din doua elemente: 1. Experimentul
2.Inductia:Bacon este primul care spune ca toate cercetarile trebue trecute prin experienta... Lanseaza un sir de metode experimentale:
1.Prelungirea experimentului

2.Utilizarea unei legi naturale
3.Excluderea calitatii
4.Unirea experimentelor
S.Altele;Pentru a analiza rezultatele experimentelor, propune el metoda inductive prin eliminare, care este alcatuita din trei tabele:
1.Tabela Prezentei-rezultate pozitive
2.Tabele Apsentei-cazuri negative
3.Tabela Gradelor-de la mai puternic spre slab.
Stiinta nu este studieria cartilor si conspectelor, dar cercetarea naturii.

Empirismul Idialist-reprrezentantul principat este Berkeley - in studiile sale el considera ca ratiunea produce concept care nu au nici un obiect real. Notiunea de materii care este fundamental stiinte este negate de acest ginditor, el spune ca nu este nici un obiect care ar fi putut fi numit materie. Ce este materia? Spune el ca material este un ansamblu de senzatii, o totalitate de senzatii, mai spune el ca este spatiu timpul si miscare, toate aceste sunt totalitati de senzatie.
3.Filozofia Rationalista-Reprezentantii de baza sunt: Decart, Spinoza, Leibniz, si majoritatea lor sunt matimaticieni.

Decart-este el francez, deci este considerat cel mai mare ginditor epoca moderna, anume el transforama gindirea medieval in gindire moderna(stiintifa), ca si Bacan este impotriva logicii lui Aristotel, el va spune in felul urm dspr logica lui Aristotel: este bine so invete studientii, dar pentru cercetare este buna matematica(rezultatele matematicii sunt clare si simple,) adevarul este evident, celelalte stiinte dau cunostinte indoelnice.

In cercetarile sale ajungem la conclzia ca si in matematica sunt problem, ca in diferite parti ale matematicii se folosesc diferite metode, aceste trebue unificate. In rezultat el scrie un sir de metode de cercetare si ajunge la concluzia, ca trebue sa existe anumite reguli generale pentru cercetare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.