Filosofia mintii

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.83

nivel: Liceu

Este un argument foarte atragator si foarte popular, dar slab. I se pot aduce urmatoarele critici:1. Argumentul prin analogie are un caracter restrictiv. Adica argumentul apare ca fiind firesc si atragator in privinta altora care ne sunt similari, dar esueaza in privinta altora care nu ne sunt similari, nici din punct de vedere anatomic, nici din punct de vedere al comportamentului. De pilda, Dumn[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Filosofia mintii

Este un argument foarte atragator si foarte popular, dar slab. I se pot aduce urmatoarele critici:1. Argumentul prin analogie are un caracter restrictiv. Adica argumentul apare ca fiind firesc si atragator in privinta altora care ne sunt similari, dar esueaza in privinta altora care nu ne sunt similari, nici din punct de vedere anatomic, nici din punct de vedere al comportamentului. De pilda, Dumnezeu este complet diferit de noi, dar este considerat ca fiind inzestrat cu minte. Altfel spus, argumentul prin analogie nu ia in considerare diferiti indivizi umani anormali (spre exemplu schizofrenicii), animalele si, la rigoare, nu ia in considerare nici extraterestrii.

2. Argumentul are o baza slaba.
Argumentul prin analogie, care se vrea garantia mea pentru a crede ca exista alte minti, se limiteaza la un singur caz: eu insumi (e adevarat ca acest fapt tine de natura problemei puse). Faptul ca un anumit tip de acte si de comportamente sunt insotite de trairea de catre mine a anumitor stari mentale (durere, furie etc.) nu ma indreptateste sa am certitudinea ca lucrurile stau la fel si in privinta altora.
Filosoful si neurofiziologul britanic Paul Churchland, in lucrarea sa Cum gindeste creierul, se referea la cit de slab este argumentul prin analogie: "Nu avem garantie, in cazul argumentelor prin analogie bazate pe un singur caz, ca acel caz este tipic."

Cineva poate lua cunostinta de gindurile si experientele subiective ale altuia in mod direct, prin telepatie. Altfel spus, o persoana poate avea acces direct si imediat la experienta altei minti(asa cum, in mod normal, are acces doar la experienta propriei minti) exersindu-si puterile telepatice.Argumentul telepatic este, de fapt, un cvasi-argument care se bazeaza pe invocarea unor puteri speciale pentru a arunca o punte intre Eu si ceilalti. Legat de el se pot formula unele aspecte problematice:

- Nu oricine poate pretinde ca are puteri telepatice; cu toate acestea, orice om rational neinzestrat cu asemenea puteri poate dori sa gaseasca o justificare la existenta altor minti.
- Chiar daca toti oamenii ar fi telepati, aceasta nu ar rezolva problema. Sa presupunem ca eu sunt telepat. De unde (cum) stiu ca experienta pe care o am este experienta altor minti). Altfel spus, sa presupunem ca am experienta durerii celuilalt; de unde stiu ca este durerea lui? Daca eu am experienta unei dureri, atunci experienta mea este dureroasa; ce anume face ca durerea sa fie a lui si nu a mea?
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.