Filosofia lui Friedrich Wilhelm Schelling

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.98

nivel: Liceu

In primele sale lucrari filosofice intitulate "Asupra posibilitatii unei reforme a filosofie in genere" 1794, si "Despre Eu ca principiu al filosofiei" 1795, Schelling dezvolta in continuare ideile lui Fichte.
Schelling incearca sa repuna natura in drepturile ei. Asta el o face in opera "Ideai asupra unei filosofii a naturii" publicata in 1797. El incearca sa creeze un sistem filosofic nou [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Filosofia lui Friedrich Wilhelm Schelling

In primele sale lucrari filosofice intitulate "Asupra posibilitatii unei reforme a filosofie in genere" 1794, si "Despre Eu ca principiu al filosofiei" 1795, Schelling dezvolta in continuare ideile lui Fichte.
Schelling incearca sa repuna natura in drepturile ei. Asta el o face in opera "Ideai asupra unei filosofii a naturii" publicata in 1797. El incearca sa creeze un sistem filosofic nou al idealismului obiectiv. Filosofia lui Schelling debuteaza printr-o modificare a "filosofiei Eului" a lui Fichte si se sfarseste printr-o mitologie fantastica. Rolul lui Schelling in dezvoltarea idealismului a fost sa concilieze natura cu cerintele filosofice ale timpului.

Ce este eul pentru fiecare dintre noi? Dupa Schelling eul este subiectul tuturor cunostintelor sale - subiectul psihologic. Eul si non eul sunt termeni corelativi, adica ei nu pot exista de sinestatator unul fata de altul. Schelling subliniaza deosebirea nu numai dintre sistemul sau filosofic si cela lui Fichte , ci si din alte sisteme filosofice. Schelling spunea ca el de deosebeste de:
Schelling critica idealismul (cel subiectiv si obiectiv) pentru faptul ca acesta pune temelia existentei lumii spiritul. Dupa el materia in afara spiritului este imposibila, la fel dupa cum si spiritul este imposibil fara materie. Schelling nu adopta nici materialismul. El ocupa o pozitie intermediara intre Fichte si Spinoza.

Schelling atrage atentia la faptul ca identitatea nu trebuie inteleasa ca o formalitate, aici este vorba despre unitatea contrariilor. Unitatea realului si al idealului nu inseamna ca aceasta nu este una si aceeasi. Pe linga identitate el admite si dualismul dintre existenta si gindire. Elaborand sistemul sau filosofic Schelling va trasa in mod consecvent principiul identitatii realului si idealului, a obiectului si subiectului, a materiei si constiintei. Schelling creadea ca principiul creator al universului trebuie sa fie de natura spirituala. Dupa Schelling constiinta este ceva ce si-a pierdut orice relatie, este intuitia Absolutului, intuitia, lipsita de orice sensibilitate, nu poate fi decit o intuitie intelectuala.

Aceasta mai este numita de Schelling intuitie geniala pentru a sublinia, ca nu o poate avea oricine, decat numai oamenii inzestrati cu capacitati exceptionale. Lumea este o manifestare a Absolutului, este insusi Absolutul infinit. "Filosofia identitatii" este panteismul lui Spinoza, renovat de Schelling. El prelungind analiza evolutiei materiei atrage atentia la cele "4 elemente, care in antichitate erau considerate ca principii ale lumii". Primul dintre aceste elemente este pamantul numit "carbon".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.