Filosofia in grecia antica

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 5.73

nivel: Liceu

Thaleseste cel dintai filosof al Greciei si al lumii europene. El a facut parte din toate topurile privindu-i pe cei 7 intelepti ai lumii Antice. Avea cunostinte din toate domeniile (economie, hidrotehnica, militara,etc.), dar el nu a fost primul filosof pentru ca detinea cunostinte din toate domeniile ci pentru ca si-a pus problemele filosofiei.

Identifica temeiul tuturor lucruril[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Filosofia in grecia antica

Thaleseste cel dintai filosof al Greciei si al lumii europene. El a facut parte din toate topurile privindu-i pe cei 7 intelepti ai lumii Antice. Avea cunostinte din toate domeniile (economie, hidrotehnica, militara,etc.), dar el nu a fost primul filosof pentru ca detinea cunostinte din toate domeniile ci pentru ca si-a pus problemele filosofiei.

Identifica temeiul tuturor lucrurilor. Principiul lui este apa.Dupa el toate se nasc din apa si se intorc la apa.
Anaximandrueste un urmas al lui Thales. Va face un pas inainte in calea abstractizarii. Pentru el temeiul (principiul) este o sinteza a mai multor elemente originare si anume : apa, aer, foc, pamant. Aceasta sinteza o numeste apeiron care in traducere ar insemna nelimitatul, indefinitul, sau chiar infinotul. La el gasim folosit si termenul de principiu.

Anaximene pune la baza existentei aerul. S-ar parea ca s-a intors la Thales. In realitate este un pas inainte chiar fata de Anaximandru. Se mentine la inatimea abstractiilor pentru ca el vorbeste de noutatea principiului. Aerul se afla in miscare ce presupune comprimare si rarefiere astfel anticipandul pe Heraclit din Efes cu ideea dedublarii viitorului.

2.Scoala Pythagoriciana intemeitorul ei a fost filosoful si matematicianul Pythagora.Aceasta se mai numeste si scoala italica.In plan filosofic Pythagora avea o adevarata admiratie si pretuire pentru filosofie. De altfel el a pus in circulatie termenul de filosof si filosofie. Intr-un text pastrat si care se crede cai apartine, el spune "Viata este asemeni jocurilor olimpice unde unii cauta glorie si cununi, altii avantaje, iar a treia categorie adevaratii filosofi sau pretuitori ai intelepciunii vor sa se delecteze cu cel mai minunat spectacol cu imaginea lui"

In filosofia lui Pythagora se gasesc continute si teze de ontologie, cosmologie care contin o serie de elemente importante. Asa cum remarca Aristotel , pytagoricienii au fost primii care sau ocupat de matematica si au cultivato . Ei au scos ideea dupa care principiile matematice ar fi principiul lucrurilor, dar dupa cum in matematica numerele sunt elemente primordiale ei au crezut ca celelalte lucruri sunt modele ale numerelor.

Numarul fiind considerat substanta a lucrurilor, rezulta ca numarul este principiul lumii. Asa cum este apa la Thalles, apeironul la Anaximandru, aerul la Anaximene. Au elaborat o adevarata simbolistica a numerelor. Ei identifica lucrurile cu cate un numar.
2.Etapa clasica (sec. V-IV i.Hr.) - este etapa apogeului filosofiei antice grecesti si aavut un caracter pronuntatantr opologic, adica in prim-planul interesului filosofilor au trecutproblemele omului.

Cei mai importanti filosofi ai epocii clasice au fost: sofistii (Protagorasdin Abdeba, Gorgias din Leontinoi, Hippias din Iulis, Critias, Callicles, etc.)si cei maivalorosi filosofi greci: Socrate, Platon si Aristotel.

In filosofia greceasca se inregistreaza in etapa clasica o deplasare semnificativa acentrului de interes al filosofilor dinspre problemele naturii spre problemele omului. Daca filosofia presocratica avusese un pregnant timbru cosmologic, fizicalist, in etapa clasica ea vadeveni preponderent antropologica, adica va pune in centrul interesului problematica socio-umana.

Aceasta mutatie de accent al interesului filosofic are atat cauze logice cat si cauzeistorice. Sub raport logic problematica omului, care fusese numai implicita in filosofiapresocratica, trebuia sa fie explicita. Sub raport istoric deplasarea centrului de interes alfilosofiei dinspre natura spre om se explica prin mutatiile care au loc in viata social-politica si in planul constiintei.

Socrate - filosoful care nu a scris nimic - s-a bucurat in posteritate de o celebritate pecare nu au atins-o alti autori care au umplut cu operele lor rafturi intregi de biblioteci.

S-aspus despre el ca ar fi filosoful care a exercitat cea mai profunda influenta asupra spirituluioccidental, iar trecerea sa prin lume a fost comparata cu cea a lui Iisus. Socrate nu a scris in mod deliberat nimic, invocandin acest sens doua motive:
a) pretindea ca nu stie nimic ("stiu ca nu stiu nimic") si deci nu are despre ce scrie;
b) considera ca adevarul este indisolubil legat de persoana care-l detine, astfel incat detasarea sa de aceasta l-ar denature.

Platon este considerat uneori cel mai important filosof al tuturor timpurilor.Platon si-a scris opera sub forma de dialoguri si nu de tratate, cum va face discipolulsau Aristotel. In dialogurile sale Platon a integrat numeroase mituri, parabole si alegorii, ceeace le sporeste valoarea artistica, dar creeaza si mari dificultati in descifrarea semnificatiei lor teoretice.

Ele reprezinta, intotdeauna, mijloace de explicitare a unor probleme filosoficedificile, fiind deci subordonate unor finalitati teoretice. Creatia platoniciana are de aceea nunumai nu numai valoare teoretica, ci si artistica, dialogurile fiind considerate atat lucrari dereferinta ale istoriei filosofiei occidentale cat si capodopere ale literaturii universal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.