Fidel Castro - biografia secreta

5x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 9.75

nivel: Facultate

The Incident", din "Squire", martie 1977). Mai multi autori care au cercetat atent biografia lui Fidel Castro sustin insa ca liderul cubanez ar fi fost recrutat inca de la varsta adolescentei de un ofiter de informatii sovietice aflat la Havana, G.V. Basirov. Ipoteza este sustinuta de Nathaniel Weyl in "Red Star over Cuba" (New York, Hillman/MacFadden, 1961). Cartea lui Weyl a fost inspirata de un[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fidel Castro - biografia secreta

The Incident", din "Squire", martie 1977). Mai multi autori care au cercetat atent biografia lui Fidel Castro sustin insa ca liderul cubanez ar fi fost recrutat inca de la varsta adolescentei de un ofiter de informatii sovietice aflat la Havana, G.V. Basirov. Ipoteza este sustinuta de Nathaniel Weyl in "Red Star over Cuba" (New York, Hillman/MacFadden, 1961). Cartea lui Weyl a fost inspirata de un articol semnat de ziaristul cubanez Salvador Diaz-Versons, in "El mundo in exil", 19 octombrie 1960: "Fidel Castro lucreaza pentru rusi de 17 ani". Articolul nu poate fi, totusi, considerat decat o simpla ipoteza de lucru.

Un alt aspect care a atras atentia KGB-ului a fost modul profesionist in care Castro - odata ajuns la putere - s-a apropiat de sovietici: Castro si-a oferit serviciile, dar a pus si conditii. In plus, el s-a "imprietenit" cu ofiterii KGB din Cuba, organizand betii si "partide cu femei" care au starnit, insa, mari suspiciuni la Moscova (Arkadi Sevcenko, "Breaking with Moscow", New York, Ballantine, 1985). Era oare Fidel un "cal troian" al CIA, infiltrat in blocul sovietic? A devenit el, oare, un "cal troian" al KGB-ului? Sau era un "cal troian" al iezuitilor, cei care l-au format in adolescenta pentru misiuni secrete? Intamplator sau nu, in Cuba lui Fidel Castro i se mai spune si "El Caballo" ("Calul"), dupa cum aminteste Georgie Anne Geyer in "Guerilla Prince" (Boston, Little, Brown&Company, 1991).

Fidel Castro a fost educat de ordinul Iezuitilor pentru "misiuni confidentiale"Pe numele sau complet Fidel Alejandro Castro Ruz, s-a nascut la 13 august 1926 la Biran, o mica asezare fondata de "United Fruit Company" langa Mayari, aproape de Nipe Bay, pe coasta de nord a provinciei Oriente. Primii cinci ani Castro i-a petrecut la Manacas Estate, proprietatea tatalui sau. Intr-un amplu interviu acordat preotului brazilian Frei Betto in 1985, Fidel Castro a dat multe detalii interesante privind copilaria sa. El afirma ca a fost fructul legaturii extraconjugale dintre tatal sau - Angel Castro - si o servitoare de la mosia lor din Biran, Lina Ruz.

Fidel Castro nu a fost singurul copil al celor doi. Mai multi ani a fost nevoit sa locuiasca in casuta construita de Angel Castro metresei sale. Astfel, sustine Castro, tatal sau a avut, ani de zile, doua familii si doua locuinte. Abia dupa moartea sotiei legitime, Angel Castro s-a insurat cu mama lui Fidel. Faptul ca era un bastard, subliniaza Castro, nu era cea mai grea problema. Cuba era plina de bastarzi, in prima jumatate a secolului. Problema dramatica era ca provenea dintr-o "relatie bigama", sustine Castro in cartea calugarului Frei Betto, ceea ce atat societatea cubaneza cat si Biserica Catolica condamnau ferm.

De aici a decurs un alt mare necaz si traumatism care i-a marcat copilaria: pana la sapte ani, cand trebuia sa mearga la scoala, Castro nu a avut nume. Nu a fost botezat! Acest fapt l-a marcat ani de zile. Deoarece nu fusese botezat, prietenii de joaca il strigau "Evreul", desi ambii parinti erau catolici. (Frei Betto, "Fidel and Religion", New York, Simon&Schuster, 1987).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.