Ficatul gras nealcoolic se trateaza prin schimbarea stilului de viata

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.80

nivel: Facultate

Din pacate, nu prea exista simptome, sau daca exista ele sunt complet necaracteristice: oboseala, rezistenta scazuta la efort, jena in dreptul ficatului, dar cati dintre noi dupa o zi incarcata nu avem astfel de senzatii peste care trecem mai mult sau mai putin usor. Problema se pune ca persoana care afla ca are ficat gras nealcoolic nu se simte vinovata cu nimic! Intr-adevar, este o problema gene[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ficatul gras nealcoolic se trateaza prin schimbarea stilului de viata

Din pacate, nu prea exista simptome, sau daca exista ele sunt complet necaracteristice: oboseala, rezistenta scazuta la efort, jena in dreptul ficatului, dar cati dintre noi dupa o zi incarcata nu avem astfel de senzatii peste care trecem mai mult sau mai putin usor. Problema se pune ca persoana care afla ca are ficat gras nealcoolic nu se simte vinovata cu nimic! Intr-adevar, este o problema genetica. Sa fim seriosi, nu are un procent de 20 la suta din populatia Romaniei boala genetica de ficat.

Suntem insa in unele situatii predispusi la acumulari de grasimi in organism si in ficat. Steatoza hepatica apare in mod categoric mai frecvent la cei care mananca grasimi multe, la cei care mananca mult pur si simplu, la cei care mananca dulciuri multe (si sunt sau devin diabetici), la cei obezi? Din pacate, sunt unele persoane care fac aceste afectiuni fara sa faca nici un fel de abuz.- Cum se poate stabili un diagnostic clar?

- Diagnosticul clar se face microscopic, adica prin punctia ficatului. Evident, nu este necesar acum sa punctionam 4 milioane de romani! Diagnosticul poate fi sugerat de o ecografie abdominala care este o analiza neagresiva si destul de la indemana. In aceasta situatie este necesar ca medicul de familie sa verifice cel putin trei piste: glicemia (adica predispozitia la diabet), grasimile din sange (colesterol si trigliceride) si, evident, markerii de infectie hepatitica (in primul rand anticorpii impotriva virusului C)

- Tratamentul vizeaza in primul rand stilul de viata. Sa nu mancam mai multe alimente (calorii) decat consumam energie. Sa efectuam exercitii fizice. Sa evitam alte toxice pe ficat (alcool sau medicamente). Exista fara discutie si medicamente, dar rolul lor in conditia in care nu respectam regimul de viata corespunzator este minor. O punere la punct a datelor actuale despre ficatul gras nealcoolic s-a facut la recentul Simpozion National de la Poiana Brasov. O concluzie pe care o putem trage este ca, desi trebuie sa fim avizati de steatozele hepatice, nu trebuie neaparat sa fim ingrijorati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.