Feud si vasal

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.70

nivel: Facultate

Diferita de servitute prin aceea ca se referea exclusiv la relatii stabilite intre oameni liberi, aceasta paradigma politico-legala a feudalismului afirma tipicitatea exclusiv vest europeana a acestuia .

Pe de alta parte, orientarile marxiste propun o expilcatie care are in vedere manifestarile economice si de schimbare sociala pe care le incumba un atare sistem, nu numai relatiil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Feud si vasal

Diferita de servitute prin aceea ca se referea exclusiv la relatii stabilite intre oameni liberi, aceasta paradigma politico-legala a feudalismului afirma tipicitatea exclusiv vest europeana a acestuia .

Pe de alta parte, orientarile marxiste propun o expilcatie care are in vedere manifestarile economice si de schimbare sociala pe care le incumba un atare sistem, nu numai relatiile de drept privat stabilite intre membrii acestui tip de organizare sociala, formele sale fiind identificate de-alungul intregii desfasurari istorice, indiferent de aria cultural-civilizationala avuta in vedere .

Istoricul francez Marc Bloch, considerand cele doua directii, descrie existenta unui "spirit" al feudalismului, unei sinergii de factori politici, economici, eclesiastici, de ideologie sociala care converg catre o structura centrata pe ideea de prevalenta nobiliara .

Problematica feudalitatii se impune in momentul in care savantii secolului 16 francez vor cauta sa inteleaga circulatia formelor dreptului roman, alaturi de care vor fi descoperit o Libri Feudorum, compilatie a sfirsitului de secol XII, inceputului de secol XIII, referitoare la regimul fief-urilor (feudelor), al detinerii acestora .

In ciuda diferentelor intre norma si practica juridica ce se impun pe parcursul secolelor, elemente provenite din dreptul roman castigang teren in fata judecatii colective intre egali (judicium parium), studiul asupra acestui codice a adus la lumina disputa cu privire la posibila origine germana a categoriei juridice a fief-ului, preluata ca atare de catre longobarzi .

Pentru a intelege notiunile care vor caracteriza sistemul feudal, feudo-vasalic, este necesar a realiza un demers care sa explice substratul istoric al aparitiei sale si tipurile de raporturi social-politice caracteristice.

Relatiile de dependenta interpersonala apar ca exemple pregnante in perioada merovingiana a regatului franc, in conditiile slabirii nivelului de siguranta comunitara, motiv pentru care persoanele aflate in pozitii vulnerabile au cautat protectia celor aflati pe pozitii mai stabile, acestia din urma concedand in vederea mentinerii si consolidarii statutului de putere de care se bucurau .

Este de mentionat faptul ca pozitia de putere putea fi evaluata in mod relativ, rezultand posibilitati de ierarhizare distincta a indivizilor, acestia fiind subalterni si subordonati fata de instante diferite in mod simultan , neexcluzandu-se nici subordonarea in conditiile unei presiuni nemijlocite.

Daca, adesea, persoanele de umila conditie acceptau o subordonare echivalenta servitutii, regatul merovingian a cunoscut si ideea de populus Francorum, asociata libertatii de aparteneta la comunitatea supusilor familiei regale in cauza, conceptia ce nu era vazuta ca afectand relatiile de subordonare, find avantajos pentru "suzeran"a a avea in subordine un grup de oameni liberi, "ce se bucurau de toate privilegiile militare si judiciare" .

Sistemul de dependente era prezent in Gallia pe traditie celta, peste care s-au suprapus practicile romane, supravietuitoare pana in perioada emergentei crestinismului in calitate de cult oficial, substrat peste care s-a adaugat traditia germanica .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.