Fernando Maggelan - viata

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.79

nivel: Liceu

Pentru a nu trezi banuielile portughezilor, Fernando Magellan si Ruy Falerio propuneau ca expeditia sa se desfasoare spre vest, convingand Consiliul pentru Judii ca intre Oceanul Atlantic si “Marea de Sud” trebuie sa existe o stramtoare.
Atrasi de bogatiile din Insulele Mirodeniilor, asa cum erau cunoscute Insulele Moluce, consilierii regelui Spaniei, Carol I,viitorul, din anul[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fernando Maggelan - viata

Pentru a nu trezi banuielile portughezilor, Fernando Magellan si Ruy Falerio propuneau ca expeditia sa se desfasoare spre vest, convingand Consiliul pentru Judii ca intre Oceanul Atlantic si “Marea de Sud” trebuie sa existe o stramtoare.
Atrasi de bogatiile din Insulele Mirodeniilor, asa cum erau cunoscute Insulele Moluce, consilierii regelui Spaniei, Carol I,viitorul, din anul 1519, imparat Carol Quintul, l-au convins pe acesta sa aprobe organizarea unei expeditii, al carei commandant sa fie Fernando Magellan, deoarece Ruy Falerio, imbolnavindu-se, a renuntat la calatorie.

Carol Quintul echipeaza 5 corabii, nava amiral, sub directa comanda a lui Fernando Magellan fiind Trinidad. Celelalte 4 corabii au, toate, capitani spanioli: San Antonio-comandant Juan Cartagena; Conception-comandant Luis de Mendoza si Santiago-comandant Juan Serrano.
Printre cei peste 260 marinari se aflau si istoricul Italian Antonio Pigafetta si Francesco Alba, cel care completa jurnalele de bord ale vaselor, ale caror insemnari si comentarii au ilustrat desfasurarea expeditiei.
La 20 Septembrie 1519 expeditia paraseste Spania indreptandu-se spre vest, catre Insulele Canare si, mai departe, spre tarmurile estice ale Americii de Sud.

Cu toate ca Fernando Magellan a stabilit niste reguli precise in timpul navigarii pe ocean, datorita carora corabiile nu se puteau rataci una de cealalta, ceilalti comendanti, invidiosi pe Magellan, le comentau. Astfel, capitanul vasului San Antonio, Juan Cartagena, i-a cerut lui Fernando Magellan sa se sfatuiasca cu ceilalti capitani in privinta itinerariului, la care Mafellan i-a raspuns:”Datoria domniei voastre este sa urmati ziua steagul meu iar noaptea felinarul de la pupa corabiei mele.”
In ianuarie 1520 Fernando Magellan ajunge la tarmul Americii de Sud, in dreptul estuarului fluviului La Plata. Apoi se indreapta spre sud intentionand sa ierneze, in aprilie, in golful San Julian. In timpul iernarii, comandantii spanioli de pe celelalte vase se rascoala dar Fernando Magellan ii invinge si aplica pedepse severe. Gaspar de Quesada a fost decapitat, Luis de Mendoza, care murise in timpul luptelor, a fost ciopartit, iar Juan de Cartagena impreuna cu un preot au fost debarcati si parasiti pe tarmul pustiu. Ceilalti rebeli au fost iertati.

Datorita faptului ca golful unde ancorasera corabiile lui Fernando Magellan era vizitat de localnici, care, toti aveau o statura inalta, au fost numiti patagenezi iar tara lor, Patagenia.(In spaniola, patagan inseamna picior mare)
La 18 octombrie 1520, expeditia pleaca spre sud cu numai 4 vase, corabia Santiago spargandu-se de stanci in timpul unei misiuni de recunoastere. Dupa 3 zile, pe 21 octombrie, Fernando Magellan descopera stramtoarea ce-i poarta numele.
Dupa 38 de zile de navigat in conditii foarte grele, vanturi puternice, tarmuri marginite de munti inalti etc. Fernando Magellan ajunge la Oceanul Pacific, atinand Capul Dorit(Capul Pilar).

In timpul traversarii stramtorii, coraia San Antonio s-a ratacit. Rofitand de aceasta imprejurare, marinarii se rascoala si se intorc cu corabia in Spania, acuzandu-l pe Fernando Magellan de tradare. Fiind crezuti, familiei lui Fernando Magellan I se confisca bunurile din care cauza sotia si copii lui mor in mizerie.
Dupa aproape 4 luni de calatorie pe Marea Linistita(Oceanul Pacific), in care timp datorita foamei, setei si bolilor(in special scarbutul) au murit numerosi oameni din echipaj; la 6 martie 1521 Fernando Magellan descopera 3 insule locuite in Arhipelagul Marianelor, pe carem dupa cum scrie Pigafetta, le numeste Insulele Hotilor, datorita apucaturilor locuitorilor lor.

La 16 martie 1521 Fernano Magellan descopera insulele din Arhipelagul Filipinelor.
Pe 27 aprilie 1521, amestecandu-se intr-o lupta intre bastinasi, Fernando Magellan este ucis. “Lumina noastra, bucuria noastra, adevaratul nostru conducator a pierit!”-scria, in jurnalul sau, Antonio Pigafetta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.