Ferma de melci

7x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Liceu

De mii de ani, melcii comestibili au fost consumati in diferite tari europene. Se atribuie Frantei rolul de a fi denumit escargot acele exemplare consumate in cantitati mari ca hrana.
Totusi, helicicultura nu isi are originea in Franta, ci prin lucrarea lui Pliniu cel Batran aflam despre Fulvius Hirpinus care a fost primul om care a instituit depozite de melci undeva in jurul anilor 50 i. H[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ferma de melci

De mii de ani, melcii comestibili au fost consumati in diferite tari europene. Se atribuie Frantei rolul de a fi denumit escargot acele exemplare consumate in cantitati mari ca hrana.
Totusi, helicicultura nu isi are originea in Franta, ci prin lucrarea lui Pliniu cel Batran aflam despre Fulvius Hirpinus care a fost primul om care a instituit depozite de melci undeva in jurul anilor 50 i. Hr. la Tarquinium, un oras toscan aflat in apropiere de Roma.

In acel loc, melcii erau pastrati in imprejmuiri unde erau hraniti cu cereale si cu vin fiert pana ajungeau la dimensiunile si cantitatea potrivita pentru a fi mancati. Printr-o crestere ingrijita, prin selectie si hranire atenta, s-au putut obtine rezultate promitatoare.
In timpul expansiunii Imperiului Roman, helicicultura a fost introdusa si in alte tari / state care au fost treptat inglobate in Imperiu. In Elvetia si in zonele din jurul Dunarii cultura melcilor a fost practicata pana in timpul Evului Mediu.

De la Ulm, din Alpii Stancosi, erau trimisi anual o cantitate de 10 mil. de melci catre zonele de pe cursul Dunarii, la Viena si la manastirile austriece, unde erau consumate sub denumirea de pesti in timpul postului Pastelui.Odata cu scumpirea transportului pe apa, piata melcilor a scazut treptat, dar industria s-a mentinut prin grija catorva fermieri pana cand s-a deschis piata Frantei in ultima periaoda a secolului 18.Introducerea melcilor ca sursa de hrana in Franta a fost pur intamplatoare. Comerciantii de vinuri francezi care au ajungeau anual in Burgundia in turnee trebuie sa accepte cazarea la diferite hanuri unde erau serviti adesea cu melci culesi din livezile aflate in apropierea localurilor.

Acest fel culinar reprezenta un lucru neobisnuit dar savuros pentru acesti turisti, fiind preluat si comentat de oameni la intoarcerea lor la Paris. Treptat s-a starnit interesul, una dintre primele manifestari in acest sens fiind angajarea in cateva randuri ale ghidului de pe ruta Auxerre - Paris sa aduca in capitala franceza la intoarcerea din turneu primele cosuri cu melci achizitionate din diferitele piete ce i se aratau in cale.In anii 1850, comertul cu melci in Burgundia a crescut considerabil, fiind favorizat si de aparitia caii ferate care usura si grabea posibilitatea de aprovizionare a acestora in conditii de mentinerea calitatii carnii.

Ca o consecinta au aparut piete in Franta, Italia si Spania. Crescatoriile de melci sunt intalnite acum in orice colt al lumii.
Melcul obisnuit de gradina care poate fi gasit cu usurinta in Australia, apartine speciei Helix Aspersa, fiind cunoscut sub denumirea de micul gri. Acesta nu e un gastropod nativ din aceasta regiune insa a fost introdus in Australia asemeni multor altor daunatori agricoli. Oamenii I-au adus pentru ca doreau sa ii consume. Melcii provin si din incarcaturile vaselor originare de pe batranul continent si care au adus specia pentru a avea o delicatesa culinara.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.