Ferigile

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.80

nivel: Liceu

Ferigile sunt primele plante cormofite care au :radacina, tulpina, frunza.Ferigile fac parte din increngatura plantelor vasculare, cunoscuta sub numele Pterydophyta,increngatura care are urmatoarele subdiviziuni principale: genul Psilophyatae, genul Lycopodiatae, clasa Equisetatae si clasa Filicatae. Spre deosebire de muschi, ele au vase lemnoase si vase liberiene, radacina, tulpinasi frunze, la f[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ferigile

Ferigile sunt primele plante cormofite care au :radacina, tulpina, frunza.Ferigile fac parte din increngatura plantelor vasculare, cunoscuta sub numele Pterydophyta,increngatura care are urmatoarele subdiviziuni principale: genul Psilophyatae, genul Lycopodiatae, clasa Equisetatae si clasa Filicatae. Spre deosebire de muschi, ele au vase lemnoase si vase liberiene, radacina, tulpinasi frunze, la fel ca celelate plante vasculare. Fergile se reproduc prin spori si nu au nici seminte, si nici flori.

Ele difera de licofite (Lycophytes, Lycopodiophyta, Lycopodes) - cea mai veche diviziune a regnului Plantae, pe scara evolutiva, si care include cele mai primitive plante vasculare existente precum Lycopodium, Phylloglosum, Huprzia etc. - prin aceea ca au frunze adevarate, dar si de plantele cu seminte (gimnosperme si angiospeme) prin modul lor de reproducere, lipsindu-le florile si semintele.
De departe, cel mai mare grup este cel al ferigilor leptsporangiate, adica al ferigilor al caror sporange se dezvolta dintr-o singura celula epidermica; acestea se deosebesc de eusporangiate la care sacul cu spori se formeaza dintr-un grup de celule.

Sporangii, in mod obisnuit, sunt acoperiti cu un solz numit indusium (pelicula de tesut) - care poate acoperi intregul sorus (o aglomerare de sporangii) -, dar care poate fi, de asemenea, sever redus. Multe ferigi leptosporangiate au un inel in jurul sporangelui care elibereaza sporii.Cele mai multe familii existente de ferigi sunt leptosporangiate (de exemplu, Dryopteridaceae, Cyatheaceae, Polypodiaceae, Athyraceae, Onocleaceae, Lomariopsidaceae, Tectariaceae). Inmultirea este asexuata prin spori si sexuata prin celula-ou.

Vara pe dosul frunzelor se vad niste umflaturi numite sori,in care sun grupati mai multi sporangi cu spori.Spori maturi sunt eliberati si dusi de vant. In cazul in care vor ateriza pe un sol umed si afanat,ei vor da nastere unor plante de mici dimensiuni, verzi, numite protali (lama verde de forma unei frunze, rezultata din germinarea sporilor de criptogame vasculare). Protaluleste capabil sa traiasca independent datorita rizoizilor cu care absoarbe apa si sarurile minerale.Pe protal se formeaza organe cu celule sexuate barbatesti(care au flageli)si organe cu celule femeiesti.In urma fecundatiei va rezulta celula-ou din care se va forma noua planta,iar protalul va muri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.