Fericirea - medicament eliberat fara prescriptie

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.82

nivel: Facultate

Va fi o alta zi cand, chiar in lipsa ploii, n-o sa mai doresti nimic, cand ceea ce ai sau ti-ai dorit pana atunci te apasa ca o piatra de moara pe piept. Ziua in care sa doresti sa nu mai doresti nimic. Dar aceea va fi o alta zi...Rabinii evrei aveau retete de-a gata pentru fericire, care constau in fixarea unor tinte care, odata ajunse, aduceau automat fericirea si prosperitatea sufletului. Ultim[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fericirea - medicament eliberat fara prescriptie

Va fi o alta zi cand, chiar in lipsa ploii, n-o sa mai doresti nimic, cand ceea ce ai sau ti-ai dorit pana atunci te apasa ca o piatra de moara pe piept. Ziua in care sa doresti sa nu mai doresti nimic. Dar aceea va fi o alta zi...Rabinii evrei aveau retete de-a gata pentru fericire, care constau in fixarea unor tinte care, odata ajunse, aduceau automat fericirea si prosperitatea sufletului. Ultima clasificare spunea ca pentru a fi fericit iti trebuie trei lucruri: pe cineva de iubit, ceva de facut, ceva de sperat.

Evreii care vindeau ata, petrol si nasturi au plantat lucrurile acestea in mintea romanilor si astfel, iubind pe Maria, sapand o fantana si sperand ca se va majora pensia, intram intr-o nirvana autohtona din care nu ne mai scoate decat doctorul, cand ne anunta ca a mai ramas putin.Oare exista fericire pe pamantul acesta sau ea se gaseste numai dupa ce-ai trecut valea umbrei mortii? Are dreptate Solon cand zice catre Cresus ca omul, pana nu moare, nu poate fi numit fericit sau prea fericit? Va trebui sa gustam nefericirea mortii ("vai, cata truda si durere are sufletul cand se desparte de trup") ca dincolo de usa de fum sa ajungem pe insula unei fericiri nestricacioase?

Filosofii nu s-au grabit sa vina cu raspunsuri. Dupa esecul cautarii de elixire si potiuni gen "tinerete fara batranete si viata fara de moarte", dupa esecul fabricarii aurului pe cale alchimica din orice rugina de fier, dupa ratarea gasirii pietrei filosofice, au dat raspunsuri ambigue sau n-au mai zis nimic. Oricum ii putem suspecta ca s-au gandit la fericire ca fiind lipsa imbatranirii si a mortii, aur berechet in punga si intelepciune cat cuprinde si asta-i fericirea deloc deosebita de cea a rabinilor evrei.

Kierkegaard spunea diplomat ca "trebuie ca fericirea sa fi trecut pentru a avea dreptul sa spunem ca a existat." Kierkegaard e filosof smecher care defineste fericirea prin lipsa nefericirii, dar aceasta nu-i o definitie valabila atata vreme cat nu ne spune nici ce-i nefericirea ca sa putem stoarce niste concluzii pertinente. Un om care nu e rau, nu este absolut bun, poate fi doar paralizat si asta-i alta treaba.

Un filosof spaniol insinua ca putem ajunge fericiti in momentul triumfului inteligentei personale, iar reciproca ar fi ca prostii sunt nefericiti in corpore, dar nu toti filosofii sunt de acord cu el. Inteleptul Solomon spunea ca cine stie multe are si multe dureri, or acestea nu sunt fericiri, doar daca esti masochist. Ramane deschisa discutia la nivel de teorie pentru ca practica o infirma de tot.

Un numar prea mare de oameni inteligenti ce s-au sinucis fata de un numar prea mare de prosti care traiesc bine, multumesc de intrebare, fara sa se sinchiseasca de problemele filosofice ale fericirii.Daca zicem ca suntem fericiti ar trebui sa spunem lucrul acesta si fetelor noastre care arata ca cea a lui Sinan Pasa dupa ce s-a izbit cu dintii de podul de la Calugareni. Posaceala interioara e vizibila in exterior prin chipuri de cavaleri ale tristelor figuri, cu ochi oblici ca la Ghenghis-han, cu frunti brazdate ca Marele Canion american.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.