Ferdinand I - Regele Marii Uniri

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.89

nivel: Facultate

La 12 august 1865, in castelul de la Sigmaringen al familiei princiare Hohenzollern, s-a nascut Ferdinand-Victor-Albert-Meinrad. Parintii sai erau Leopold (pretendent la tronul spaniol) si Antonia (infanta de Portugalia). Sub influenta mamei sale, tanarul Ferdinand a indragit invatatura religioasa, ceea ce nu l-a impiedicat sa se dedice "meseriei armelor". A urmat cursurile scolii militare din Kas[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ferdinand I - Regele Marii Uniri

La 12 august 1865, in castelul de la Sigmaringen al familiei princiare Hohenzollern, s-a nascut Ferdinand-Victor-Albert-Meinrad. Parintii sai erau Leopold (pretendent la tronul spaniol) si Antonia (infanta de Portugalia). Sub influenta mamei sale, tanarul Ferdinand a indragit invatatura religioasa, ceea ce nu l-a impiedicat sa se dedice "meseriei armelor". A urmat cursurile scolii militare din Kassel, iar la 20 de ani servea ca sublocotenent in Regimentul I al garzii regale. Educatia si-a desavarsit-o in universitatile germane de la Tubingen, Leipzig si Bonn.

ALTETA REGALA. La 10 mai 1881, unchiul sau, Carol, a fost incoronat drept Carol I Rege al Romaniei. Veniti din Germania, la ceremonie au asistat si fratele sau, Leopold, impreuna cu cei doi fii - Carol si Ferdinand. Dupa cinci ani (1886), Ferdinand a vizitat din nou patria adoptiva a unchiului sau, cand Regele Carol I se arata deja ingrijorat de perspectiva lipsei unui mostenitor la tron. Conform Constitutiei romane, coroana regala putea fi preluata de fratele sau de nepotul cel mai varstnic al Regelui.

Cum atat Leopold, cat si fiul sau, Wilhelm, au refuzat aceasta demnitate, Ferdinand a fost desemnat in 1889 mostenitorul primului rege din Romania. Alteta Sa Regala (cum erau numiti mostenitorii) a sosit in acelasi an la Bucuresti. In Romania, tanarul principe si-a continuat cariera militara, urcand rapid gradele de la sublocotenent pana la general de corp de armata.


PRINCIPESA MARIA. Odata rezolvata chestiunea mostenitorului tronului, o alta problema s-a ivit pentru perechea regala Carol I si Regina Elisabeta - alegerea printesei potrivite pentru a fi inscaunata Regina Romaniei. In anturajul Reginei Elisabeta se distingea Elena Vacarescu, o tanara fermecatoare, descendenta dintr-o veche si respectata familie de boieri romani. Regina, ea insasi cunoscuta in mediile literare sub pseudonimul Carmen Sylva, o aprecia pe tanara sa companioana pentru talentul literar. Logodna lui Ferdinand si a Elenei, oficiata in 1891, a starnit insa indignarea elitei politice care considera ca viitoarea regina trebuia sa apartina unei case regale europene si nu unei romance, fie ea si de inalta cultura cum era Elena Vacarescu.

Tanara poeta a ales calea autoexilului la Paris, devenind o apreciata scriitoare de limba franceza, iar pentru "Nando" - cum era numit intre apropiati Ferdinand - s-a cautat o alta printesa. In 1892 el a cunoscut-o la Munchen pe Maria Alexandra Victoria de Edinburgh, nepoata favorita a reginei Elisabeta, iar logodna lor s-a celebrat la Potstdam. Despre logodnicul ei, Maria nu stia prea multe amanunte, iar posibilitatea de a trai in Romania era ceva "de nedeslusit", dupa cum a marturisit ulterior in memoriile sale. Cu toate acestea, casatoria s-a oficiat la 29 decembrie 1892 in castelul german de la Sigmaringen. Politicieni si militari romani au completat alaiul Regelui Carol. Regina Elisabeta a lipsit, insa, invocand o afectiune "de moment".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.