Fenomenul criminalitatii

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.86

nivel: Facultate

2. Criminalitatea este fenomen uman complex cu valente predominat bio-psiho sociale. Fenomenul criminalitatii - adica totalitatea infractiunilor savirsite pe un anumit teritoriu intro perioada concreta de timp nu poate exista in afara persoanelor si comportamentului infractional al acestuia. Prin urmare - fenomenul criminalitatii reflecta si individualitatea bio - psiho sociala a participantilor l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fenomenul criminalitatii

2. Criminalitatea este fenomen uman complex cu valente predominat bio-psiho sociale. Fenomenul criminalitatii - adica totalitatea infractiunilor savirsite pe un anumit teritoriu intro perioada concreta de timp nu poate exista in afara persoanelor si comportamentului infractional al acestuia. Prin urmare - fenomenul criminalitatii reflecta si individualitatea bio - psiho sociala a participantilor la infractiune. Individualitatea bio - psiho sociala a criminalitatii reflecta etiologia comportamentului infractional pe deoparte si particularitatile tipurilor infractionale pe de alta parte.
3. Criminalitatea este fenomen juridico - penal.

Conceptul de infractiune sau crima ca element de baza al notiunii de criminalitate este definit de dreptul penal. Infractiunile nu sunt doar fapte prejudiciabile care prezinta pericol social ci in mod obligatoriusunt fapte ilegale adica interzise de legea penala prin aplicarea pedepsei. Prin urmare infractiunea nu se manifesta doar ca o insusire obiectiva a actului uman care incalca ordinea relatiilor sociale ce ce exista obiectiv dar si ca un rezultat al incalcarii normelor de drept care il transforma pe faptuitor in infractor.

Criminalitatea ca fenomen juridic imbina in sine atit aspectul sociologic cit si juridic . Aspectul sociologic - criminalitatea reprezinta o forma deosebita a comportamenului social care dezorganizeaza funcionarea normala a societatii si prezinta un anumit pericol social. Sub aspect juridic criminalitatea reprezinta un comportament ilicit. In literatura de specialitate domina viziunea potrivit careea caracterul ... este legat de o anumita treapta de dezvoltare a societatii si anume de procesul intemeierii statului si dreptului societatii antice.

Potrivit acestei opinii autoritatea statului avind capacitatea instituirii actelor normative juridice penale dispunind de mijloace profilactice si coercitive ajunge astfel sasi intemeniezi sistemul apararii sociale impotriva criminalitatii. Potrivit altei opinii criminalitatea este in primul rind un fenomen obiectiv care a insotit omenirea din cele mai indepartate timpuri. Iar aparitia dreptului si ulterior a stiintelor penale ca drept penal ; dr procesual penal, criminologie sunt doar niste reactii de aparare a societatii impotriva acestui fenomen.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.