Fenomenul Tunguska

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.97

nivel: Liceu

Oen satele si micile taEURšrguri din centrul Siberiei , oamenii au fost "ngroziti de suieratul asurzitor al ciudatului obiect ceresc . La ora 7,17 , platoul siberian central , situat "n apropiere de raEURšul Tunguska Pietroasa s-a cutremurat sub impactul unei explozii ataEURšt de puternice , "ncaEURšt centrul seismografic din Irkutsk situat la aproape 900 km la sud , a "nregistrat oscilatii de pro[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fenomenul Tunguska

Oen satele si micile taEURšrguri din centrul Siberiei , oamenii au fost "ngroziti de suieratul asurzitor al ciudatului obiect ceresc . La ora 7,17 , platoul siberian central , situat "n apropiere de raEURšul Tunguska Pietroasa s-a cutremurat sub impactul unei explozii ataEURšt de puternice , "ncaEURšt centrul seismografic din Irkutsk situat la aproape 900 km la sud , a "nregistrat oscilatii de proportiile unui cutremur de grad "nalt (4-5 Richter) .

La impactul ciudatului obiect cosmic cu pamaEURšntul , taEURšsneste o uriasa jerba de foc apoi o unda de soc se propaga "n aerul "nconjurator, paEURšna la distante de 700-800 km. Oen acelasi timp , un suvoi fierbinte matura dealurile "mpadurite ale taigalei , arzaEURšnd vaEURšrfurile "nalte ale coniferelor si producaEURšnd incendii care au durat zilz "n sir . Mii de copaci sunt doboraEURšti , colibe ale nomazilor sunt maturate pur si simplu de pe suprafata pamaEURšntului , se "nregistreaza victime "n raEURšndul oamenilor si animalelor din "mprejurimi . Rafalele de vaEURšnt care au zguduit usile si ferestrele locuintelor s-au resimtit si "n localitati situate paEURšna la o distanta de 600 km.

Mase "ntunecate de nori grosi s-au ridicat paEURšna la 20 de kilometri deasupra regiunii Tunguska , daEURšnd apoi nastere unei ciudate ploi negre .Vreme de ore "n sir , undele provocate de explozie s-au propagat "n toate directiile , fiind "nregistrate la distante foarte mari , ca de pilda "n Anglia , la Greenwich . La mari altitudini a fost de asemenea observat un fenomen neobisnuit , nori de argint , masivi , radiind o luminiscenta ciudata .Din Peninsula Scandinava si paEURšna "n Siberia , lumina a fost ataEURšt de intensa "n perioada imediat urmatoare "ncaEURšt a fost posibil sa se faca fotografii "n miez de noapte .

Vreme de caEURšteva saptamaEURšni , pe cerul Europei au fost observati nori de praf si o neobisnuita luminozitate nocturna care se manifesta paEURšna la latitudini cum ar fi cele ale Spaniei. Fireste ca astazi , dupa ataEURštia ani , puterea exploziei din regiunea Tunguska este greu de calculat , dar oamenii de stiinta sunt de acord ca unicul criteriu de comparatie "l; constituie exploziile din era noastra atomica . Oen ciuda acestor elemente spectaculoase care prin "nsasi natura lor ciudata pareau menite sa trezeasca interesul oamenilor de stiinta , vreme de peste 12 ani nu s-a intreprins nimic pentru cercetarea la fata locului a marii explozii si pentru cautarea unei explicatii stiintifice a acestui fenomen probabil unic "n istoria Terrei .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.