Fenomene vulcanice

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.90

nivel: Facultate

De obicei lava ajunsa la suprafata se revarsa dand forme de relief conice. Acest material dispus in jurul punctului de efuziune impreuna cu calea de ascensiune a topiturii magmatice alcatuieste un aparat vulcanic sau in general un vulcan. Partile lui constituente sunt: cosul, conul si craterul vulcanic.Cosul sau hornul reprezinta canalul prin care are loc ascensiunea topiturii. In sectiune transve[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fenomene vulcanice

De obicei lava ajunsa la suprafata se revarsa dand forme de relief conice. Acest material dispus in jurul punctului de efuziune impreuna cu calea de ascensiune a topiturii magmatice alcatuieste un aparat vulcanic sau in general un vulcan. Partile lui constituente sunt: cosul, conul si craterul vulcanic.Cosul sau hornul reprezinta canalul prin care are loc ascensiunea topiturii. In sectiune transversala aceste cai au contur circular sau oval, mai rar alungit. Studiul cosurilor este posibil numai dupa indepartarea materialului constitutiv al conului.

Aceste cosuri sunt umplute cu fragmente de roci piroclastice care sunt amestecate uneori cu lava sau, uneori, pot fi umplute numai cu lava. In anumite situatii, dupa eroziune, aceste cosuri pot ramane in relief luand aspectul unor ziduri (dyke-uri) sau corpuri circulare (neck-uri).
Conul vulcanic este partea exterioara a unui aparat vulcanic, are forma unui con care rezulta in urma unei eruptii sau a unor actiuni vulcanice repetate. Inaltimea lor variaza foarte mult, de la m la zeci de m, si pot avea chiar sute, respectiv mii de m (Vezuviu 1400 m, etc.).
Pe pantele conului, torentii de apa creaza santuri orientate radiar numite barrancos (spaniola "fagas").

Craterul este adancitura sub forma de palnie ce se dezvolta la partea superioara a vulcanului. Diametrul craterului depinde de marimea conului. Pe fundul craterului se gasesc una sau mai multe orificii pe care apare la suprafata lava si produsele gazoase. La vulcanii stinsi (inactivi) craterul este umplut cu lava si produse piroclastice. Ele sunt acoperite adeseori de apa formandu-se lacuri (Sf. Ana). Caldera este depresiunea de la partea superioara a vulcanului, cu un diametru mai mare de 1 km, caracterizata de pereti abrupti formati in urma unei expozii vulcanice. Dintre cele mai faimoase caldere vulcanice sa amintim pe cele din Statele Unite: Long Valley, California; Crater Lake, Oregon; Krakatau, Indonesia, 1883; Santorini, Grecia).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.