Fenomene seismice

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.94

nivel: Facultate

Cutremurele de origine cosmica
Sunt provocate de caderea unui meteorit urias pe suprafata Pamantului. Ele sunt foarte rare dar unele pot avea urmari catastrofale. De exemplu, cutremurul tungus produs in 1908 in Siberia de caderea unui corp teluric a distrus taigaua pe o raza de cateva sute de km. Si in urma caderii meteoritului care a dat nastere la Meteor Crater s-a produs un cutremur cu [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fenomene seismice

Cutremurele de origine cosmica
Sunt provocate de caderea unui meteorit urias pe suprafata Pamantului. Ele sunt foarte rare dar unele pot avea urmari catastrofale. De exemplu, cutremurul tungus produs in 1908 in Siberia de caderea unui corp teluric a distrus taigaua pe o raza de cateva sute de km. Si in urma caderii meteoritului care a dat nastere la Meteor Crater s-a produs un cutremur cu efecte asemanatoare in regiunea nord-americana.
Cutremurele de origine terestra

Se petrec datorita eliberarii energiei terestre interne, acumulata sub diferite forme. In functie de cauzele care le provoaca se impart in:
Cutremure tectonice la care apartin 95% din numarul total al cutremurelor. Sunt puse pe seama fenomenelor tectonice, adica a deplasarilor de materie din inveliturile superficiale ale globului terestru. Explicatia este fundamentata pe faptul ca miscarile seismice sunt foarte frecvente acolo unde intensitatea miscarilor tectonice este evidenta.Acest tip de cutremure sunt responsabile de cele mai mari dezastre, putand produce pagube la sute de km distanta de centrul de declansare a seismului.

Pe timpul vechilor greci, cutremurele se asociau cu vulcanii din Marea Egee. Dar odata cu trecerea timpului a devenit clar ca cele mai devasatoare cutremure nu aveau legatura cu activitatea vulcanica ci cu activitatea tectonica asa cum am amintit anterior.
Acest tip de cutremure au o arie de manifestare mica (30 - 50 km in jurul aparatului vulcanic) si totodata puterea lor de manifestare este mult mai redusa fata de tipul precedent.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.