Fenomene de transport prin membrana celulara

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.58

nivel: Facultate

De exemplu, in cazul hematiei (fig), doua proteine Banda 3 (transportor de anioni) si glicoforina ancoreaza o retea bidimensionala de proteine fibrilare, componenta principala fiind spectrina. Ankirina se leaga atat la spectrina cat si la Banda 3. Filamente scurte de actina cu proteinele asociate formeaza noduri care interconecteaza reteaua de spectrina. Asigura elasticitatea membranei plasmatice [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fenomene de transport prin membrana celulara

De exemplu, in cazul hematiei (fig), doua proteine Banda 3 (transportor de anioni) si glicoforina ancoreaza o retea bidimensionala de proteine fibrilare, componenta principala fiind spectrina. Ankirina se leaga atat la spectrina cat si la Banda 3. Filamente scurte de actina cu proteinele asociate formeaza noduri care interconecteaza reteaua de spectrina. Asigura elasticitatea membranei plasmatice a hematiei.

Si proteinele prezinta miscari de difuzie laterala si rotatie, intr-un mod mai restrictiv (depinzand de interactiunile cu alte proteine). Unele dintre aceste miscari sunt orientate dar in acest caz intervin proteine motoare.Membrane artificiale (model) - permit studiul unor procese membranare. Dintre acestea mai raspandite sunt lipozomii si bistratele lipidice (ex. BLM - membrane lipidice negre si SSM - membrane lipidice pe suport solid).

Clasificarea proteinelor integrale:Pompe ionice - enzime - utilizeaza diverse surse de energie - predominant ATP - pentru a deplasa ionii (mai ales cationi) si alti solviti prin membrana celulara. In general stabilesc gradienti de concentratie ai speciilor respective de-o parte si alta a membranei. Sunt implicate in transportul activ primar.
Transportori - proteine (enzyme like) care asigura cai pasive de deplasare a diferitelor specii de solviti prin membrane conform gradientului lor electrochimic (de la concentratie mai mare spre concentratie mai mica).

Unii dintre acestia, transportori uniport, asigura difuzia facilitata, tip de transport pasiv. O alta categorie etse implicata in transportul activ secundar, respectiv translocarea unei specii conform gradientului electrochimic este insotita de translocarea altei specii contra gradientului sau electrochimic.Canale ionice - structuri proteice care au in interior un canal cu specificitate ionica, ce poate sa se deschida si sa se inchida tranzitoriu.

Cand canalul este deschis, prin el va trece un flux de ioni cu orientare neta in sensul gradientului electrochimic. In acest fel se pot controla valorile potentialului electric transmembranar si pot fi generate semnale electrice in diferite tipuri de celule (nervoase, musculare, glandulare). Asigura transportul pasiv al ionilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.