Fenomene de transport in semiconductori

7x puncte

categorie: Fizica

nota: 10.00

nivel: Facultate

Aparitia curentilor electrici in semiconductori este conditionata pe de o parte de efectele campurilor electrice exterioare si pe de alta parte de existenta unui gradient de concentratie a purtatorilor de sarcina. Curentii determinati de campul electric se numesc curenti de drift sau de camp, iar curentii determinati de gradientul concentratiilor de purtatori de sarcina se numesc curenti de difuzi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fenomene de transport in semiconductori

Aparitia curentilor electrici in semiconductori este conditionata pe de o parte de efectele campurilor electrice exterioare si pe de alta parte de existenta unui gradient de concentratie a purtatorilor de sarcina. Curentii determinati de campul electric se numesc curenti de drift sau de camp, iar curentii determinati de gradientul concentratiilor de purtatori de sarcina se numesc curenti de difuzie.

Fenomenele fizice determinate de miscarea purtatorilor de sarcina sub actiunea campurilor electrice exterioare si interioare sau datorita unor gradienti de concentratie sau de temperatura se numesc fenomene de transport sau fenomene cinetice. Din categoria fenomenelor de transport fac parte fenomenele de conductibilitatea electrica si termica, fenomenele galvanomagnetice, termomagnetice, termoelectrice si fenomenele de fotoconductie. Pentru descrierea cantitativa a fenomenelor de transport se utilizeaza de obicei ecuatia cinetica a lui Boltzmann, care descrie variatia starii particulelor in urma actiunii diversilor factori perturbatori.

In prezenta unui camp electric exterior, electronii vor avea o energie suplimentara, primita de la camp, ceea ce va conduce la o redistribuire a acestora dupa energii. Ca urmare functia de distributie a electronilor dupa energii f(E,T) difera de functia de echilibru termodinamic f0(E,T), care era functia Fermi-Dirac sau functia Maxwell-Boltzmann.

Variatia functiei de distributie f(E,T) cu timpul poate fi exprimata sub forma unei sume de trei termeni, un termen datorat campului electric exterior (termenul de camp), un termen datorat existentei unui gradient de concentratie (termenul de difuzie) si un alt termen datorita ciocnirilor electronilor cu reteaua (integrala ciocnirilor):
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.