Fenolii

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Cantitati importante de fenoli, crezoli (o-, m- si p-metifenoli) si xilenoli (dimetifenoli) se separa din gudroanele rezultate la distilarea uscata a carbunilor. Pentru aceasta, fractiile din gudroane sunt tratate cu solutii de hidroxid de sodiu, iar solutiile de fenoxizi de sodiu separate de hidrocarburi cu care nu sunt miscibile. Fenolii sunt apoi precipitati prin tratare cu acid sulfuric si pur[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fenolii

Cantitati importante de fenoli, crezoli (o-, m- si p-metifenoli) si xilenoli (dimetifenoli) se separa din gudroanele rezultate la distilarea uscata a carbunilor. Pentru aceasta, fractiile din gudroane sunt tratate cu solutii de hidroxid de sodiu, iar solutiile de fenoxizi de sodiu separate de hidrocarburi cu care nu sunt miscibile. Fenolii sunt apoi precipitati prin tratare cu acid sulfuric si purificati prin distilare.

Fenoxidul de sodiu rezultat este tratat cu un acid mai puternic decat fenolul (pentru a-l deplasa pe acesta din combinatii), acidul sulfuros. Rezulta pe langa fenol, bisulfit de sodiu care este folosit la transformarea acidului benzensulfonic in sare de sodiu si eliberarea de acid sulfuros care este refolsit. Prin oxidarea alchilbenzenilor. Industrial se aplica oxidarea cumenului (izopropilbenzenului) la hidroperoxid de cumen (cu aer la 120oC si 4 atm.) si descompunerea hidroperoxidului in acetona si fenol in prezenta acidului sulfuric (0,02-0,1%).

Fenolii prezinta ca si alcoolii legaturi de hidrogen intermoleculare, legaturi care influenteaza proprietatile lor fizice (puncte de topire, de fierbere si solubilitatea). Tinand cont si de masa lor molara mai mare fenolii sunt, cu cateva exceptii, substante solide la temperatura obisnuita si cu puncte de topire relativ mari mai ales in cazul fenolilor di- si trihidroxilici. Astfel, daca fenolul care este solid, are punctul de topire 410C si punctul de fierbere 1820C, hidrochinona topeste la 1700 C si fierbe la 2660C iar floroglucina (cu trei grupe OH) topeste la 2190C si sublimeaza. Alti fenoli au de asemenea puncte de topire si mai ales de fierbere destul de ridicate.

Doar relativ putini fenoli sunt lichizi la temperatura obisnuita sau au puncte de topire scazute(m-crezolul, o-crezolul, o-clorofenolul). Solubilitatea in apa a fenolilor este destul de mare datorita legaturilor de hidrogen pe care le pot forma cu moleculele de apa. Astfel, fenolul se dizolva la 250C in proportie de 9g/100g apa, iar fenolii cu mai multe grupe OH sunt si mai solubili (rezorcina 23g/100g apa si pirogalolul 44g/100g apa) Mai putin solubil in apa sunt fenolii substituiti cu grupe mai putin polare (crezolii) sau fenolii orto-substituiti cu grupe care pot forma legaturi de hidrogen intramoleculare (pirocatechina, o-nitrofenolul).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.