Fenoli monohidroxilici

3x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.87

nivel: Liceu

1) Cantitati importante de fenoli, crezoli (o-, m- si p-metifenoli) si xilenoli (dimetifenoli) se separa din gudroanele rezultate la distilarea uscata a carbunilor. Pentru aceasta, fractiile din gudroane sunt tratate cu solutii de hidroxid de sodiu, iar solutiile de fenoxizi de sodiu separate de hidrocarburi cu care nu sunt miscibile. Fenolii sunt apoi precipitati prin tratare cu acid sulfuric si [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fenoli monohidroxilici

1) Cantitati importante de fenoli, crezoli (o-, m- si p-metifenoli) si xilenoli (dimetifenoli) se separa din gudroanele rezultate la distilarea uscata a carbunilor. Pentru aceasta, fractiile din gudroane sunt tratate cu solutii de hidroxid de sodiu, iar solutiile de fenoxizi de sodiu separate de hidrocarburi cu care nu sunt miscibile. Fenolii sunt apoi precipitati prin tratare cu acid sulfuric si purificati prin distilare.

2) Prin tratarea sarurilor de sodiu ale acizilor sulfonici aromatici cu hidroxid de sodiu (la 250-3000C).Fenoxidul de sodiu rezultat este tratat cu un acid mai puternic decat fenolul (pentru a-l deplasa pe acesta din combinatii), acidul sulfuros. Rezulta pe langa fenol, bisulfit de sodiu care este folosit la transformarea acidului benzensulfonic in sare de sodiu si eliberarea de acid sulfuros care este refolsit.

Fenolii au un caracter acid mai pronuntat decat alcoolii (KA = 1,0 .10-10 pentru fenol), dar raman acizi mai slabi decat acidul carbonic si hidrogenul sulfurat. Pe de alta parte, fenolul are o energie de stabilizare de 40 kcal/mol, mai mare decat a benzenului, 36 kcal/mol, diferenta datorandu-se delocalizarii unei perechi de electroni de la oxigen spre nucleul aromatic; acest fapt se poate reprezenta prin existenta structurilor de rezonanta:

Tendinta ionului fenoxid de a se combina cu protonul este micsorata si de aceea ionul fenoxid este o baza mai slaba decat ionul ciclohexanoid.
Reactiile grupei hidroxil OH, cu ruperea legaturii O - H si formarea unei noi legaturi O - C sunt similare cu ale alcoolilor. Se pot obtine esteri prin reactie cu anhidridele sau clorurile acizilor carboxilici eteri prin reactia fenoxizilor alcalini cu compusi halogenati, esteri sulfurici sau sulfati dupa mecanisme de reactie SN2 sau eteri folosind dizometanul:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.