Feminismul in Relatii Internationale

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Pentru ceilalti, speram ca urmatorul capitol sa aduca, printer altele, si noutatea descoperirii unei multitudini de idei si curente, uneori contradictorii, desemnate in mod obisnuit prin eticheta "feminism".
O alta observatie este ca feminismul aduce in Relatiile Internationale atat o agenda teoretica noua, cat si o agenda de cercetare noua, regandind fenomene internationale mai vechi si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Feminismul in Relatii Internationale

Pentru ceilalti, speram ca urmatorul capitol sa aduca, printer altele, si noutatea descoperirii unei multitudini de idei si curente, uneori contradictorii, desemnate in mod obisnuit prin eticheta "feminism".
O alta observatie este ca feminismul aduce in Relatiile Internationale atat o agenda teoretica noua, cat si o agenda de cercetare noua, regandind fenomene internationale mai vechi si comunicandu-le intr-un nou limbaj sau putand in centrul atentiei realitati internationale ignorate pana acum in cercetarile tradisionale (acel mainstream/malestream) .

Odata cu cresterea exponentiala a literaturii de gen in Relatiile Internationale, s-a ajuns si la nevoia clasificarii, a ordonarii ei. Exista mai multe versiuni propuse pentru sistematizarea acestui subdomeniu (vezi Toderean, 2002). Margot Light si Fred Halliday disting doua categorii de contributii feministe in Relatiile Internationale : scrierile care considera femeile o categorie de studiu si cele care iau genul ca reper epistemologic (Light, Hallidaz, 1999). O autoare feminista importanta in studierea relatiilor internationale, Jacqui True, ajunge la concluzia ca exista trei modalitati - chiar etape + de integrare a "genului" in studiul relatiilor internationale :genul ca variabila, genul ca element constitutive si genul ca element transformator (True, 1996).

A existat mai intai etapa in care femeile au fost "descoperite" ca fiind totusi prezente in relatiile internationale si , in concluzie, a fost initiata studierea prezentele lor. Diferenta de gen, impartirea oamenilor in cele doua sexe, a devenit unul dintre factorii integrati in abordarea relatiilor internationale, ajungandu-se la cercetari de tipul celor privind legaturile dintre purtarea razboiului si femei (ca victime), dintre miscarile pacifiste si femei (ca opozanti, ulterior ca rezerva automata de forta de munca si ca electorat), dintre decidentii politici ti identitatea lor de gen.

A doua etapa , aceea a genului ca element constitutive, are in vedere reliefarea caracterului distorsionat, masculine si masculinizant, dar aparent neutru si abstract, pe care teoriile relatiilor internationale si in general, intreaga intelegere a domeniului international se sprijina in mod insesizabil. In sfarsit, a treia etapa consta in indicarea transformarilor pe care integrarea perspectivei genului le aduce in modul de definire, studiere si practicare a relatiilor internationale- cu alte cuvinte, in construirea unor teorii si practici alternative, care merg mai departe decat simpla criticare a teoriilor mainstream, redenumite sugestiv malestream.

Sunt, de altfel, etape similare, desi plasate ulterior termporal, cu parcursul studiilor feministe in ansamblul stiintelor sociale,mergand de la descoperirea femeilor ca subiecti sociologici la regandirea teoriilor sociologice si politice si ajungand la propunerea unor noi fundamente teoretice, a unor metode alternatice si a unor recomandari de politici publice alternative nondiscriminatorii si echitabile fata de diferentele de gen.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.