Femeia in Apoftegmele parintilor egipteni

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.92

nivel: Liceu

Se vorbeste adeseori despre "maicile pustiei". Paladie insusi in prologul Istoriei lausiace anunta ca va relata ispravile "sfintilor parinti, monahii pustiei, dar si ale cinstitelor maici care cu forta barbateasca au dus in chip desavarsit pana la capat lupta ascezei". Dintre toate sfintele femei pe care ni le prezinta in lucrarea sa, niciuna n-a trait insa in "desertul cel mare". Cand ne gandim i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Femeia in Apoftegmele parintilor egipteni

Se vorbeste adeseori despre "maicile pustiei". Paladie insusi in prologul Istoriei lausiace anunta ca va relata ispravile "sfintilor parinti, monahii pustiei, dar si ale cinstitelor maici care cu forta barbateasca au dus in chip desavarsit pana la capat lupta ascezei". Dintre toate sfintele femei pe care ni le prezinta in lucrarea sa, niciuna n-a trait insa in "desertul cel mare". Cand ne gandim insa la insecuritatea ce domnea in el, intelegem ca, oricat de viteaza ar fi fost, o femeie nu putea vietui aici singura fara mari riscuri atat pentru cinstea, cat si pentru viata ei.

Mai mult, pentru anahoretii Egiptului, locul femeilor nu era in desert, pentru simplul motiv ca o femeie in mijlocul lor ar fi fost o ispita permanenta. Toate acele "amma", care figureaza in culegerile de apoftegme, nu locuiau in plin desert. Amma Sora, cea mai faimoasa, "a ramas saizeci de ani langa rau", adica in apropierea Nilului. Teodora, ca si Sinclitichia, traia probabil la periferiile Alexandriei.
Trebuie evocat insa aici cazul catorva dintre monahiile care au trait sau ar fi trait in desert "incognito", in haine de monahi [4].

Hagiografia cunosste destule cazuri asemanatoare a caror istoricitate este insa dificil de evaluat. Din deserturile Egiptului de Jos, cele mai faimoase sunt cele ale Apolinariei, Hariei si Anastasiei. Apolinaria ar fi fost fiica imparatul Antim. Ea ar fi fugit in desertul Sketis pentru a se sustrage casatoriei pe care tatal sau voia sa o oblige sa accepte. Dupa ce s-a lasat desfigurata de tantarii din mlastinile Sketisului, ar fi trait in acele tinuturi sub numele de Dorotei. Una din surorile ei fiind posedata de demoni, Antim ar fi trimis-o la Parintii din Sketis ca sa o vindece.

Ea a fost incredintata asa-zisului monah Dorotei, care a trimis-o inapoi vindecata tatalui sau. Dar in curand "demonul a facut-o sa apara insarcinata"! Furios, imparatul a ordonat ca Dorotei sa fie adus la el si atunci a recunoscut in el pe fiica sa Apolinaria, ceea ce nu a impiedicat-o pe aceasta sa se intoarca tot "incognito" in Sketis, unde a trait inca mult timp, numai dupa moartea sa, in momentul toaletei funerare, descoperindu-i-se adevarata ei identitate [5].

Avva Ammona, cel ce sporise in frica lui Dumnezeu, a preferat sa nu judece fecioara ce avea in pantece, ba mai mult, a poruncit sa i se dea sase perechi de cearceafuri, zicand: "Nu cumva mergand, sa nasca si va muri, sau ea sau pruncul si nu va afla cele de ingropare?" Iar parasii ei i-au zis lui: "De ce ai facut aceasta? Da-le canon!", iar el a zis lor: "Vedeti, fratilor, ca aproape este de moarte, si ce pot eu sa fac?". Si a slobozit-o pe ea si n-a indraznit batranul sa osandeasca pe nimeni [6].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.