Felul propozitiilor

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.77

nivel: Gimnaziu

3) Propozitie independenta.
Propozitia care face parte dintr-un text, fragment fara a face parte din fraza se numeste propozitie independenta(poate avea la sfarsit “ punct, semnul exclamarii, semnul intrebarii).

4) Propozitie incidenta.
Propozitia care nu are legatura cu fraza si comunica o constatare, o indicatie, o atitudine sau o precizare a autorului sa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Felul propozitiilor

3) Propozitie independenta.
Propozitia care face parte dintr-un text, fragment fara a face parte din fraza se numeste propozitie independenta(poate avea la sfarsit “ punct, semnul exclamarii, semnul intrebarii).

4) Propozitie incidenta.
Propozitia care nu are legatura cu fraza si comunica o constatare, o indicatie, o atitudine sau o precizare a autorului sau a unui personaj se numeste propozitie incidenta. In fraza putem avea propozitie incidenta, fraza incidenta, cuvinte incidente(de umplutura) sau sintacme incidente.

5) Propozitie regenta.

Raportul propozitiilor in fraza:
1) Raport de coordonare (patru propozitii coordonatoare).
2) Raport de subordonare.
Partile de propozitie isi au corespondente la nivelul frazei. Acum subiectele si predicatele care sunt parti principale ale propozitiei, devin propozitii subordonate.


Subordonarea

Se realizeaza in fraza cu ajutorul elementelor de relatie (cuvinte de legatura, de subordonare peste care nu se poate trece cand despartim fraza in unitati logice):

1) Conjunctii; exemple:”ca; sa; ca sa; ca…sa; daca; de (daca; sa; incat); fiindca; caci; incat; desi; deoarece; intrucat”.

2) Locutiuni conjunctionale; exemple:”din cauza ca; din pricina ca; cu scopul sa; pentru ca sa; pana ce; dupa ce; din moment ce; cu toate ca; macar ca; macar sa”.

Parti de vorbire cu valoare de relatie in fraza. Acestea au functie sintactica in propozitie pe care o introduce si din care fac parte:

1) Pronume si adjective pronominale relative; exemple:”cine; care; ce; cat; cata; cati; cate; cel ce; ceea ce; cei ce; cele ce”.
2) Pronume si adjective pronominale nehotarate; exemple:”oricine; orisicine; oricare; orisicare; orice; orisice; oricat; oricati; oricata; oricate”.
3) Adverbe relative (uneori insotite de prepozitii); exemple:”unde; cand; cum; incotro”.
4) Adverbe nehotarate; exemple:”oricum; orisicum; oricand; orisicand; oriunde; orisiunde”.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.