Federatia Rusa si Romania

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.31

nivel: Facultate

Rusia, desi constienta de slabiciunea ei ( a pierdut “ razboiul rece “ impreuna cu intregul “ lagar socialist “ ), avand inca multi lideri tributari spiritului restaurator neoimperial ramane inca refractara fata de transformarile dorite de occidentali. Speranta in refacerea puterii imperiale este nu numai preznta dar chiar intr0o ascensiune, indiferent daca cei care o prom[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Federatia Rusa si Romania

Rusia, desi constienta de slabiciunea ei ( a pierdut “ razboiul rece “ impreuna cu intregul “ lagar socialist “ ), avand inca multi lideri tributari spiritului restaurator neoimperial ramane inca refractara fata de transformarile dorite de occidentali. Speranta in refacerea puterii imperiale este nu numai preznta dar chiar intr0o ascensiune, indiferent daca cei care o promoveaza apartin taberei democratice sau fortelor procomuniste.

Ea nu ezita sa santajeze asa zisii “ parteneri “ vestici cu potentialul ei nuclear, Boris Eltin vorbind cu mandrie nedisimulata de “grupul celor 8 “ – G-8 – in care chipurile ar fi admisa si Rusia la egalitate cu celelalte 7 mari puteri ale lumii, desi este evident ca tara sa mai are mult pana sa depaseasca stadiul de subdezvoltare si statutul de mai sus e obtinut prin santaj. In ultimii ani lucrurile au evoluat in directia dorita de occidentali.

Rusia a ajuns atat de dependenta economic si financiar ( are o datorie externa de 200 miliarde dolari, pe care nu are cum s-o plateasca ) de marile puteri occidentale, incat aspiratiile neoimperiale si nationalismul belicos velicorus, in conditii normale nu-si mai pot pune in practica idealurile revansarde.


Dar, din pacate, in Rusia mai actioneaza inca forte puternice care mai spera sa revina la vechile randuieli si militeaza deschis pentru instaurarea unei puteri la Kremlin, care sa practice o politica mai agresiva fata de SUA si lumea dezvoltata. Ele resping avansurile si ajutorul destul de consistent acordate pana acum, considerandu-le incercari de aservire a Rusiei si de degradare a rolului acesteia de putere mondiala.

Deocamdata, la ora actuala intre fortele rationale, care inteleg ca in Rusia tendintele imperiale nu pot fi realizatein actualele conditii decat prin revenirea la totalitarism si izolare, pe de o parte si fortele restauratoare, unde extremismul politic ocupa o pondere considerabila, care ignora realitatile triste ale tarii – pauperizarea populatiei, extinderea crimei organizate pana la structurile de varf ale puterii, dezolarea si frustrarea generala – pe de alta parte, exista din pacate un echilibru fragil, care pe fondul evenimentelor recente din Iugoslavia poate fi usor modificat in favoarea ultimilor

2 ). Evolutia situatiei interne din Rusia pana in prezent si percepera ei in exterior.Pe fondul de mai sus, in decursul celor aproape 8 ani care s-au scurs de la disparitia URSS, lumea politica in general, iar cea din Romania in special, nu a fost prgatita pentru a percepe la dimensiunile lor reale fenomenele care s-au petrecut pe teritoriul fostei URSS.

Cativa ani buni ( cel putin pana la alegerile parlamentare din decembrie 1993 si votarea constitutiei, care este si azi in vigoare in Federatia Rusa, ea asigurand lui Boris Eltin parghii extrem de eficiente de control legal asupra vietii politice ), in Romania si din pacate si in unele state vestice s-a mentinut mitul atotputernicei Moscovei, Federatia Rusa fiind in continuare confundata cu defuncta URSS.

Confuzia aceasta a insemnat in practica considerarea Federatiei Ruse, in ciuda slabiciunii ei, drept un pol de putere capabila inca sa se contrapuna cu succes in SUA si lumii occidentale, si nu cum este de fapt, unul din “ marii invinsi in razboiul rece “.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.