Febra filologica - Filologia ca pneuma si ca modus vivendi

5x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.75

nivel: Facultate

Necesitatea sau veleitatile aduceau schimbari de tot felul, nu dintre cele mai nimerite - competenta era mult mai rara decit initiativa. In aceste conditii, chiar rolul de arbitru este asumat de mai multi indivizi, mai mult sau mai putin abilitati. Alaturi de invatamint, presa are in acest sens un rol extrem de activ. Datorita conditiilor precare in care apareau, primele noastre periodice trebuiau[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Febra filologica - Filologia ca pneuma si ca modus vivendi

Necesitatea sau veleitatile aduceau schimbari de tot felul, nu dintre cele mai nimerite - competenta era mult mai rara decit initiativa. In aceste conditii, chiar rolul de arbitru este asumat de mai multi indivizi, mai mult sau mai putin abilitati. Alaturi de invatamint, presa are in acest sens un rol extrem de activ. Datorita conditiilor precare in care apareau, primele noastre periodice trebuiau sa tina dreapta cumpana intre popularizare, informare curenta si scopurile mai ambitioase.

Articole, publicatii intregi ori numai rubrici aveau scopuri formative declarate, incercind sa contracareze absenta lexicoanelor si, mai ales, absenta unui public cultivat (uneori, paraAZdoxul mergea pina la existenta unor ziare fara ziaristi: Kogalniceanu i se plingea lui Ion Ghica, intr-o scrisoare din 22 august 1844, ca nu avea articole pentru Propasirea si trebuia sa scrie singur intreaga gazeta35). Articolele informative, pe inteAZlesul tuturor, erau o raritate, drept pentru care putiAZnele noastre publicatii ale inceputurilor isi preluau uneori reciproc textele de succes (in 1848,

Curierul romanesc relua rapid din Gazeta de Transilvania artiAZcolul lui Baritiu "Partidele politice"), Kogalniceanu si Balcescu publicau in Propasirea articole documenAZtare, iar Poporul suveran incepe, din numarul 14/ 1848, rubrica foarte revelator intitulata "Constitutia esplicata intr-o scoala de sat"36. Dar discursul social-politic, alaturi de intreaga limba, avea nevoie de o strategie mult mai radicala pentru a-si duce la indeplinire functia esentiala -comunicarea. Practic, orice articol reclama un volum de note infrapaginale care ar fi depasit volumul textului insusi: cuvintele isi dibuiau caile de a se insera in limba naturala ; erau, asemeni limbii, in statu nascendi, se transformau continuu, impreuna cu intreaga civilizatie romaneasca.

Nu e o exprimare plastica in afirmatia de mai inainte, nu e nici macar o preluare a scepticismului criticii filozofice a limbaAZjului - asa cum s-ar putea crede dupa aluzia la conceptia lui Fritz Mauthner privind instabilitatea limbajului37. Fiindca nu ma interesez aici pur si simplu de caracterul esentialmente metaforic si amAZbiguu al limbii, care contrabalanseaza natura sociala a oricarui limbaj, ducind la impas : in mod evident, doi oameni nu concep niciodata acelasi lucru cu ajutorul cuvintelor.

Parerea mea este in acelasi timp mai putin filozofica si mai extremista : in evolutia unei culturi, limba traverseaza uneori crize de crestere -Mauthner sustine ca limbajul e suficient de bun (suficient de clar, de pilda) pentru nevoile pragmatice cotidiene, dar are mica valoare ca instrument de cunoastere si intelegere a lumii (chiar daca s-ar putea ajunge la o cunoastere obiectiva, aceasta nu ar putea fi exprimata !) ; eu consider ca in anumite cazuri limbajul devine suficient de aproximativ si de haotic pentru a obstacula chiar bunul mers al vietii zilnice38.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.