Faza ciclului economic in care se afla Romania

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.82

nivel: Liceu

In Romania putem considera faptul ca varful cresterii economice s-a atins in anul 2004, care totodata a fost si un an electoral. Dar de atunci, noile politici ale guvernului nou instalat la conducerea Romaniei, au facut ca aceasta, sa tinda catre " un dezastru economic". Un exemplu in acest fel ar fi faptul ca anul trecut, in 2005, nivelul preturilor nu a crescut deoarece valoarea importurilor a c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Faza ciclului economic in care se afla Romania

In Romania putem considera faptul ca varful cresterii economice s-a atins in anul 2004, care totodata a fost si un an electoral. Dar de atunci, noile politici ale guvernului nou instalat la conducerea Romaniei, au facut ca aceasta, sa tinda catre " un dezastru economic". Un exemplu in acest fel ar fi faptul ca anul trecut, in 2005, nivelul preturilor nu a crescut deoarece valoarea importurilor a crescut foarte mult, tinand astfel pe loc inflatia, lucru ce a determinat totodata si o crestere a deficitului balantei de plati externe.

In ciuda faptului ca politica fiscal-bugetara promovata de guvern in primele noua luni ale anului 2005 a vrut sa sprijine obiectivul de consolidare a stabilitatii macroeconomice, prin asigurarea unui rol stimulativ al impozitelor si taxelor, menit sa contribuie la dezvoltarea si intarirea activitatii din economie, care sa conduca la o crestere economica sustenabila si durabila, nu a fost posibila.
Deoarece in vederea indeplinirii obiectivului de sustinere a cresterii economice si de reducere a inflatiei, principalele actiuni intreprinse in aceasta perioada au vizat stabilirea deficitului bugetului general consolidat la un nivel corelat cu obiectivele macroeconomice.

In acest sens, s-a urmarit ca nivelul anual al deficitului bugetului general consolidat sa fie stabilit in corelatie cu obiectivele macroeconomice, scop in care tinta a fost de 1,5% din PIB a deficitului bugetar pe anul 2005.
Acest lucru nu a fost realizabil deoarece politica de relaxare fiscala introdusa de noul guvern a condus la o scadere a incasarilor la bugetul central consolidat, lucru datorat de introducerea cotei unice de impozitare atat pentru salarii, cat si pentru profitul firmelor, si anume 16%; aceasta fiind corelata cu mentinerea sau cresterea usoara a cheltuielilor statului, a condus chiar la o nerealizare a obiectivului anterior propus.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.