Faza anabolica a reactiei sistemice postagresive

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.85

nivel: Liceu

Exista trei faze: 1)de dezechiibru imediat; 2)faza catabolica; 3)faza anabolica(apare numai daca in faza catabolica s-a reusit reechilibrarea functionala a organismului rezultand reechilibrarea hemodinamica).Faza anabolica se caracterizeaza prin activatatea parasimpaticului si prin dascarcari cu efect anabolizant.Astfel se explioca bradicardia usoara precum si hipotensiunea arteriala usoara.Dintre[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Faza anabolica a reactiei sistemice postagresive

Exista trei faze: 1)de dezechiibru imediat; 2)faza catabolica; 3)faza anabolica(apare numai daca in faza catabolica s-a reusit reechilibrarea functionala a organismului rezultand reechilibrarea hemodinamica).Faza anabolica se caracterizeaza prin activatatea parasimpaticului si prin dascarcari cu efect anabolizant.Astfel se explioca bradicardia usoara precum si hipotensiunea arteriala usoara.Dintre hormonii anabolizanti avem: 1)insulina-se datoreaza parasimpaticului.

Excesul de insulina nu este contracarat,astfel ca isi exercita efectele anabolizante:stimuleaza glicogenogeneza,lipogeneza si sinteza de proteine (importana pentru reparatia tisulara). 2)STH-.secretat in hipofiza anterioara. Stimuleaza sintezele proteice,pozitiveaza bilantul azotat si al fosforului,creste glicemia; 3)hormoni sexuali-din hipotalamusul anterior se descarca un factor de eliberare pentru hormonii gonadotropi din hipofiza anterioara care stimuleaza sinteza de hormoni sexuali la nivelul gonadelor.Hormonii sexualistimuleaza sinteza de proteine(participa la reparatia tisulara).

Daca agresiunea a fost puternica sau daca apararea organismului este proasta(sufera de boli cronice,diabet zaharat,insuficienta cardiaca,hepatica,respiratorie,renala) sau in cazul unor avitaminoze severe,varsta inaintata faza anzbolica nu reuseste echilibrul hemodinamic. Reducerea volumului sangvin si hipotensiunea arterialapersista(reprezinta stimuli pentru continuarea suprastimularii hipotalamice).

Treptat insa perfuzia tisulara scade sub o anumita limita minima de la care se dezvolta grave tulburari metabolice, instalandu-se starea de soc.Starea de soc se caracterizeaza prin scaderea perfuziei sangvine tisulare sub o anumita limita minima ce nu mai este compatibila cu o activitate metabolica satisfacuta si prin agravarea perturbarilor hemodinamice,formandu-se astfel un cerc vicios din care bolnavul scapa cu greu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.