Faustul goethean

7x puncte

categorie: Germana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Criteriul de coeziune al problematicilor diferitelor etape ale vietii este autodepasirea - impunerea atitudinii de negare de la o etapa la alta a vietii a omului si a artistului de dinainte . Fara indoiala ca specificitatea acestui criteriu determina complexitatea esentei faustice, ce se implineste prin renuntare in favoarea unei manifestari limitate a spiritului , dar utile omului, dupa ce incep[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Faustul goethean

Criteriul de coeziune al problematicilor diferitelor etape ale vietii este autodepasirea - impunerea atitudinii de negare de la o etapa la alta a vietii a omului si a artistului de dinainte . Fara indoiala ca specificitatea acestui criteriu determina complexitatea esentei faustice, ce se implineste prin renuntare in favoarea unei manifestari limitate a spiritului , dar utile omului, dupa ce incepuse cu dorinta manifestarii depline a personalitatii sale ,cu orice pret, pana la pierirea eroica sau tragica.

Acest criteriu ar explica cele trei ipostaze ale lui Faust (care sunt si cele ale lui Goethe) : titanul, omul de societate, olimpianul , si prin asigurarea coerentei ansamblului face posibila degajarea unei semnificatii ultime a faustianismului.
La originea lui "Faust" ca elemente structurante ale conceptiei artistice, sunt titanismul, ca vointa de a se afirma in individualitatea sa in raport cu haosul lumii , dand forma si instituind prin forta-i creatoare , si setea de viata, de universalitate.

In viziunea lui Goethe la baza conceptiei sale artistice ar sta conflictul intre impulsul sau catre adoratie, spre veneratie in genere, intr-o forma de exprimare pe cat posibil pagan senzoriala , si impulsul de a-si pune imediat in actiune simtamintele si instinctele, de a-si transforma impulsurile in expresie senzoriala . Razboiul dintre setea de universalitate si dorinta de individualitate poate lua forma conflictului intre vointa de a trai clipa ireversibila si aceea de a fi propulsat in vesnicie. Acest conflict sintetizeaza esenta nazuintei faustiene si, pe masura conturarii substantei poemului numit tragedie, suporta o concretizare din ce in ce mai mare.

Capodopera goetheana este rezultatul preocuparii permanente a poetului timp de 60 de ani, intre 1770 si 1883, cateva luni inainte de moarte ,rastimp in care contureaza o conceptie originala, diferita cu mult de legenda faustiana.Transformarea lui Faust din vechea carte poporala intr-un om profund si demonic fusese pregatita de Marlowe.Din materialul literar al rebelului impotriva ordinii morale existente, ce ajunge in iad , Goethe distileaza subiectul unei drame, concentrand experientele cruciale si concluziile unei perioade din istoria lumii, in care insusi se regaseste.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Germana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.