Faust - prezentarea ideilor filosofice

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.89

nivel: Liceu

De ce sa citesti foarte multe cartisi sa fii mandru de asta cand poti sa citesti "carti mari" care ne maturizeaza mai mult decat 10 carti comerciale. Viata este prea scurta pentru a asimila lecturi inutile. Nu vom creste in materii fine citind niste simple carti, simple povesti de dragoste pe care le intalnim in telenovele sau acele romane politiste care nu sunt cu nimic mai constructive decat u[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Faust - prezentarea ideilor filosofice

De ce sa citesti foarte multe cartisi sa fii mandru de asta cand poti sa citesti "carti mari" care ne maturizeaza mai mult decat 10 carti comerciale. Viata este prea scurta pentru a asimila lecturi inutile. Nu vom creste in materii fine citind niste simple carti, simple povesti de dragoste pe care le intalnim in telenovele sau acele romane politiste care nu sunt cu nimic mai constructive decat un film de actiune oarecare.

O carte care maturizeaza in sens vertical spiritul este Faust, bogata in idei filosofice ce trateaza principalele dorintesi cautari ale omului ce doreste sa se dezvolte, sa evolueze neincetat.
Faust...despre aceasta capodopera nu se poate spune nimic de rau. Pana si raul inglobat in ea duce spre bine. Un mic izvor al stoicismului si o sursa de inspiratie universala; se pare ca cei aproape 60 de ani, timp in care a fost scrisa, Goethe a simtit ca aceasta opera complexa ce atinge toate domeniile, indeosebi cele spirituale, va dainui in timp. Munca lui nu a fost zadarnica.

Intr-adevar, tema fundamentala a acestei tragedii -asa cum o numestesi autorul -, este postura omului ce nu isi poate depasiconditia singura alternativa ce se iveste fiind un pact cu diavolul. Aceasta tema nu este una originala, ea fiind intalnita si in scrierile renascentiste in care se relateaza viata unui Faust ce-si vanduse sufletul diavolului.Cum aceasta limita pur si simplu nu poate fi intrecutaconstientizarea acesteia la sfarsitul unei vieti de studiu intens este cat se poate de dezamagitoare, semanand o deznadejde dureroasa ce-l conduce pe Faust, personajul central al operei, intr-o disperare totala.

Dorinta lui de a se sinucide este spulberata de de evenimentele ce aveau loc, venirea primaverii, sarbatoarea naturii in prag de primavara, Faust gasind o speranta, iluzorie ce-i drept, de care sa se tina spre a-si continua zilele.Goethe realizeaza ca toate geniile literaturii universale ca omul nu este decat o marioneta condusa de marele Zeu prin arma sa, destinul.

De aceea incepe cu un prolog in teatru care pare a fi una dintre foarte putinele legaturi cu realitatea "pentru toti", dupa care face o a doua miscare in adancul ideilor prin Prologul din Cer, unde Dumnezeu ne este infatisat ca un Creator atotputernic ce-siiubestesupusiisi nu se indoieste de credinta lor. Pentru a dovedi ca nu este asa, Mefisto, diavolul care crede ca omul este dominat de principiul raului, face un pact cu Dumnezeu. Aceasta secventa este una satirica, un amuzament fundamentat pe idei fragile si cat se poate de serioase.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.