Fat Frumos din lacrima

5x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Basmul cult respecta prototipul si functiile basmului folcloric, trasatura reliefata de universul operei pe care o disAZcutam.
Basmul "Fat-Frumos din lacrima" incepe cu o situatie iniAZtiala repetabila, fixata intr-un timp indepartat si neprecizat: in vremea veche, un cuplu imparatesc isi traia zilele in durere, din pricina ca soarta refuza sa-i daruiasca un urmas; acesta ar fi motivul impa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fat Frumos din lacrima

Basmul cult respecta prototipul si functiile basmului folcloric, trasatura reliefata de universul operei pe care o disAZcutam.
Basmul "Fat-Frumos din lacrima" incepe cu o situatie iniAZtiala repetabila, fixata intr-un timp indepartat si neprecizat: in vremea veche, un cuplu imparatesc isi traia zilele in durere, din pricina ca soarta refuza sa-i daruiasca un urmas; acesta ar fi motivul imparatului fara succesor, pe care l-am intalnit si in "Tinerete fara batranete si viata fara de moarte 1 ori in alte creatii folclorice.

intr-o zi, in timp ce indurerata imparateasa se ruga la icoana Maicii Domnului, aceasta din urma, induiosata, a lacrimat; lacrima fiind supta de tanara craiasa, la timpul sorocit, ea va naste un print pe care 1-a numit Fat-Frumos din lacrima (motivul nasterii miraculoase).
Conform schemei narative a basmului popular, Fat-Frumos creste intr-o luna cat altii intr-un an, iar cand ajunge la varsta barbatiei, pleaca in lume (motivul calatoriei initiatice).

Evenimentul care tulbura echilibrul initial este vrajba dinAZtre tatal lui Fat-Frumos si un imparat vecin, conflict care dura de cincizeci de ani; aceasta este cauza plecarii eroului hotarat sa se lupte cu urmasul imparatului vrajmas. Ajungand insa la palatul acestuia, Fat-Frumos este primit cu bucurie si tinerii devin frati de cruce. in virtutea acestui legamant, Fat-Frumos il izbaveste pe imparatul vecin de Mama Padurilor (care cerea jertfa de copii si pe care o invinge, in lupta, dupa ce inversase cele doua buti pline cu apa si, respecAZtiv, cu putere).

Se pastreaza astfel eternul conflict dintre Bine si Rau (preAZzent in basme), cu victoria celui dintai. Ca rasplata a vitejiei, Fat-Frumos o primeste pe Ileana (fiica Mamei Padurilor) care-i va deveni, mai tarziu, mireasa. Sirul probelor initiatice pe care trebuie sa le treaca eroul nu se incheiase insa. Rugat de tanarul imparat vecin sa i-o aduca pe fata Genarului, Fat-Frumos va fi supus si la alte inAZcercari: se tocmeste sluga la o baba, careia ii paste iepele, scaAZpand de moartea fagaduita cu ajutorul imparatului tantarilor si al imparatului racilor (motivul animalelor/vietuitoarelor nazdraAZvane); la capatul timpului juruit, isi alege un cal (din cei sapte), drept plata a muncii sale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.