Fascismul

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Trebuie insa sa le avem in vedere pentru a intelege, in plan cultural, geneza doctrinei fasciste. Irationalismul:
Unul din teoreticienii cu cea mai mare influenta in dezvoltarea teoriei irationalismului este Gustav le Bon care, in lucrarea Psihologia multimilor, avansa ideea conform careia comportamentul omului aflat intr-o multime este diferit de cel individual. La adapostul anonimatului p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fascismul

Trebuie insa sa le avem in vedere pentru a intelege, in plan cultural, geneza doctrinei fasciste. Irationalismul:
Unul din teoreticienii cu cea mai mare influenta in dezvoltarea teoriei irationalismului este Gustav le Bon care, in lucrarea Psihologia multimilor, avansa ideea conform careia comportamentul omului aflat intr-o multime este diferit de cel individual. La adapostul anonimatului pe care il asigura multimea individul se poate lasa antrenat in acte pe care, singur, nu le-ar comite niciodata.

Multimile nu actioneaza dupa nici o lege morala sau de alta natura, iar psihologia acestora nu are nimic in comun psihologia indivizilor care o formeaza. Instinctul de hoarda ia locul moralei si masa nu mai poate fi controlata de nici un mijloc rational, pentru ca, este de parere Le Bon, masele sunt prin definitie irationale. Ele raspund la semne, simboluri si sloganuri si nu la apeluri rationale. Teatralismul si ritualismul politicii fasciste aveau sa-i dea dreptate autorului francez.

La inceputul secolului XX, fundamentele irationalismului se contureaza mai ales prin revizuirea "antimaterialista" a marxismului de catre Georges Sorel. Socialismul sorelian voluntarist, vitalist si materialist este o filosofie a actiunii intemeiate pe intuitie, pe cultul energiei si al elanului. El este puternic influentat de descoperirile facute de Le Bon si generatia lui 1890: proletariatul este si el o multime, iar multimile sunt conservatoare. Pentru a le mobiliza au nevoie de un mit, iar miturile sunt "sisteme de imagini" care nu pot fi nici respinse, nici descompuse in imagini.

Violenta proletara este asadar un mit al carui scop este de a crea o stare de tensiune continua, de ruptura si de catastrofa, o stare latenta de razboi perpetuu impotriva ordinii stabilite.
Violenta este un element esential pentru ca este singura care permite societatii capitaliste sa-si atinga "perfectiunea istorica" si pentru ca "pare a fi singurul mijloc de care dispun natiunile europene, abrutizate de umanism, pentru a-si gasi vechea energie". Violenta, la Sorel, nu este doar un mijloc ci o valoare etica si estetica care "poate crea elementele unei civilizatii noi, specifice unui popor de producatori".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.