Fascismul

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Fascismul este produsul ideologic al sec. XX iar termenul ca atare este folosit deseori peiorativ, fascist si dictator fiind considerate echivalente. Sloganurile fascismului italian, "Crede, Supune-te, Lupta !" si "Ordine, Autoritate, Dreptate", au inlocuit cunoscutul refren la Revolutiei franceze "Libertate, Egalitate, Fraternitate". Partidul fascist italian se naste in 1919, iar in 1922 lider[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fascismul

Fascismul este produsul ideologic al sec. XX iar termenul ca atare este folosit deseori peiorativ, fascist si dictator fiind considerate echivalente. Sloganurile fascismului italian, "Crede, Supune-te, Lupta !" si "Ordine, Autoritate, Dreptate", au inlocuit cunoscutul refren la Revolutiei franceze "Libertate, Egalitate, Fraternitate". Partidul fascist italian se naste in 1919, iar in 1922 liderul sau Benito Mussolini este numit prim-ministru. Partidul national socialist german se formeaza tot in 1919, iar in 1933 Adolf Hitler devine cancelarul Germaniei.

Baza populara a partidului fascist era formata din patura de jos a clasei mijlocii, mici intreprinzatori, fermieri, mestesugari, ceea ce explica ostilitatea atat fata de capitalism, cat si fata de comunism.
In primul rand, este un conglomerat de trasaturi negative : anti-liberalism, anti-parlametarism, anti-democratic, anti-capitalist, anti-burghez, anti-comunist, fiind greu de stabilit ce anume afirma si sprijina. El apare ca o reactie la politica europeana dominata de valorile Revolutiei franceze.

In al doilea rand, este o ideologie eclectica, un fel de viziune asupra lumii, cum o considera Hitler, aidoma unei viziuni religioase care presupune credinta oarba, supunere si mai putin dezbatere si analiza critica. Nu intamplator sloganul favorit al lui Mussolini era "Fapte, nu vorbe" sau "Inactivitatea inseamna moarte".

Ceea ce deosebeste fascismul de national-socialismul german este chestiunea rasei, a traditiei Volk. In Germania nazista istoria, cultura, statul erau subordonate ideii de rasa. In Italia fascista elementul central al ideologiei era Statul corporatist privit ca instrument foarte important in modernizarea tarii. In ambele ipostaze insa masele erau doar ipostaze ale unor realitati transcendente: rasa si statul corporatist.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.