Fascinatia jocului la copii

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Sa luam de exemplu ca punct de referinta in acest articol, jocul copilului intre 3 si 6 ani (perioada prescolara). Cu o foarfeca si o bucata de material, copilul intra in rolul de "creator de moda". Un simplu bat poate fi bagheta unui dirijor, "Mos Nicolae", matura vrajitoarei sau toiagul unui personaj din poveste! Atatia parinti spun cu nedumerire in glas: "Nu inteleg! Am dat atatia bani pe acea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fascinatia jocului la copii

Sa luam de exemplu ca punct de referinta in acest articol, jocul copilului intre 3 si 6 ani (perioada prescolara). Cu o foarfeca si o bucata de material, copilul intra in rolul de "creator de moda". Un simplu bat poate fi bagheta unui dirijor, "Mos Nicolae", matura vrajitoarei sau toiagul unui personaj din poveste! Atatia parinti spun cu nedumerire in glas: "Nu inteleg! Am dat atatia bani pe acea jucarie si acum nu-l mai intereseaza." Ce se intampla?

De cele mai multe ori, copilul isi pierde repede interesul pentru o jucarie daca nu il face sa "viseze", nu-i incita imaginatia si nu-i solicita aptitudinile. S-ar putea spune ca pentru copilul prescolar, cu cat un obiect este mai simplu, cu atat are mai multe functiuni si poate deveni un "pasaport" spre lumea imaginarului. Jucariile complexe, sofisticate, sunt in scurt timp abandonate pentru ca indeplinesc numai o functiune sau pentru ca ele nu sunt adecvate varstei copilului. Nu cadeti deci in capcana de a cumpara jucarii multe si complicate, care sa fie apoi uitate intr-un colt, stricate si aruncate!

Oricum, la aceasta varsta, bucatile din jucariile stricate le incita mai mult imaginatia micutilor, decat o jucarie nou-nouta. Jucariile elaborate, gata confectionate, nu-l fac pe copil sa viseze, dar stricate si facute bucati, ii starnesc interesul!Ce jocuri prefera copiii intre 3 si 6 ani?Ii atrag jocurile de miscare (cu mingea, cu cercul, cu zmeul etc), de asamblare (puzzle simplu, incastre), de constructie (cu cuburi, pamant sau alte materiale), jocurile cu roluri din povesti sau din viata reala (joaca ei insisi sau folosesc papusi).

Ar fi bine ca parintii sa incurajeze si sa-i ajute pe copii sa-si creeze jucariile si jocul. Nu le oferiti totul de-a gata!Ce materiale stimuleaza creativitatea copilului?Cate si mai cate... Bucati de lemn de diverse forme si culori (din care sa construiasca piramide, palate, ziduri, turnuri), acuarele, creioane colorate, hartie, foarfece, recipiente din plastic (cesti, galetuse, vase), unelte (exemplu, ciocanele), instrumente de gradinarit ( lopatica, stropitoare), papusi si mingi moi, plastilina, nisip, apa etc.

E minunat sa te joci cu aceste lucruri simple! (Atentie sa nu reprezinte un potential pericol pentru copilul dumneavoastra - tineti seama de varsta si capacitatea lui de a intelege ce nu trebuie sa faca cu obiectul respectiv).Baietii sunt atrasi de unelte in miniatura, cu care sa construiasca. Iata-i constructori! Fetitele sunt atrase de papusi, haine si mobila pentru papusi. Baietii sunt mai dotati pentru jocuri ce includ orientarea spatiala, iar fetitele pentru cele ce implica exprimarea verbala (jocul cu roluri).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.