Farmacologia calciului - fosforului si fluorului

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.75

nivel: Facultate

Cel mai important element in structura metabolismul oaselor si ale dintilor. Calciu este precipitat pe matricea de collagen al oaselor sub forma de fosfat de calciu., metabolismul calciului si homeostazia sa este controlata de vit. D , parathormon si calcitonina. Se descriu stari de : hipercalcemie si hipocalcemie. In hipocalcemie creste excitabilitatea neuromusculara cu aparitia spasmofiliei. Mob[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Farmacologia calciului - fosforului si fluorului

Cel mai important element in structura metabolismul oaselor si ale dintilor. Calciu este precipitat pe matricea de collagen al oaselor sub forma de fosfat de calciu., metabolismul calciului si homeostazia sa este controlata de vit. D , parathormon si calcitonina. Se descriu stari de : hipercalcemie si hipocalcemie. In hipocalcemie creste excitabilitatea neuromusculara cu aparitia spasmofiliei. Mobilizarea ca osos in hipocalcemie duce la aparitia osteoporozei sau osteomalaciei.la copii duce la rahitism. unele med pot deregla homeostazia calciului cum ar fi: furosemid, glucocorticosteroizi sau intoxicatii cu fluor.

Hipercalcemia apare dupa supradozarea unor preparate cu ca , a vit A, a vit. D sau dupa diuretice tiazidice. Poate produce reactii adverse: gust neplacut, iritarea tubului digestive, diaree, fformarea de calculi urinary. Dupa adm. iv irita vena iar la adm. Paravenoasa poate produce necroza tes. In caz de injectare rapida apare senzatia de caldura, transoiratie hipotensiune arterial, aritmii cardiace. Contraindicate in : hipercalcemie, hipercalciurie, litiaza calcica, insuf renala, hipertiroidism. Preparate: Lactat de calciu, Gluconat de calciu, Glucobionat de calciu.

2.FOSFORUL= corpu omenesc contine aprox. 650 mg fosfor, in plasma se gaseste sub forma de fosfati, in lichidul intra si extracellular si in membranele celulare. Se absoarbe lent din tubul digestive, in prezenta calciului si aluminiului intermediary se formeaza complexe neabsorbabile. Intoxicatiile cu fosfor sunt rarre, iar intoxicatia cronica prin exounerea indelungata a cantitatii mici de fosfor , poate produce necroza oaselor, leziuni hepatice.

3.VITAMINA D.=prezinta asemanari cu hormonii se activeaza in organism si intervine in reglarea calcemiei si fosfatemiei.vit D ia nastere sub actiunea razelor ultraviolet din ergosterol, precursor care est present si in mucegaiuri. Vit. D joaca rol major in homeostazia calciului si fosforului , actioneaza asupra intestinului, oaselor si rinichilor. Se elimina prin bila si in cantitati mici urinar.hipovitaminoza D se datoreaza unui aport scazut de vit.

Asociata cu expunere deficitara la soarealte cause care determina carenta : malabsorbtie, steatoree, diareea, bolili hepatice. indicatiile: in tratamentul si profilaxia rahitismului, osteomalacie, osteoporoza, fracture, hipoparatiroidism. Pentru prevenirea cariilor dentare. Se dozeazain 1mg =40000UI, necesarul exogen de vit. D este de 100- 200 UI/zi la adulti. In sarcina , la copii panala 5 ani , nevoile sun mari -> 400 UI/zi iar la sugar normal - 1000-3000Ui/zi.

Hipervitaminoza a vit D determina: anorexie, greturi varsaturi constipatie, depunere de calciu in rinichi, urmata de litiaza., dar si in alte organe, cord, plamani, piele.Preparate: ergocalciferol, Dihidrotahisterol,calcitriol. COLECALCIFEROL.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.