Farmacogenetica

1x punct

categorie: Medicina

nota: 9.96

nivel: Facultate

Scopul farmacogeneticii este de a intelege modalitatea in care variabilitatea genetica contribuie la aparitia de variatii ale raspunsului la tratamentele medicamentoase. Existenta la nivelul tuturor genelor, variabilitatea face ca diferitii membri ai unei populatii sa exprime forme diverse ale proteinelor, inclusiv ale celor ce metabolizeaza medicamentele ori care constituie situsurile de actiune [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Farmacogenetica

Scopul farmacogeneticii este de a intelege modalitatea in care variabilitatea genetica contribuie la aparitia de variatii ale raspunsului la tratamentele medicamentoase. Existenta la nivelul tuturor genelor, variabilitatea face ca diferitii membri ai unei populatii sa exprime forme diverse ale proteinelor, inclusiv ale celor ce metabolizeaza medicamentele ori care constituie situsurile de actiune ale medicamentelor. Asa se explica manifestarea unor raspunsuri diferite la medicamente.

Determinarea deosebirilor inregistrate la nivelul ADN poate anticipa, asadar, variantele de raspuns la tratamentul medicamentos.1 In trecut, cercetarea sistematica pentru cunoasterea bazelor reactiilor adverse medicamentoase a fost stanjenita de faptul ca, pe de-o parte, asemenea manifestari sunt rare si, pe de alta parte, sunt dificile identificarea si studierea persoanelor afectate chiar in momentul in care le resimt. La sfarsitul unui studiu clinic sau dupa lansarea unui medicament a fost posibil ca, prin utilizarea esantioanelor conservate de ADN, sa se initieze o cercetare genetica, oferindu-le cercetatorilor un nou instrument eficient de investigare a mecanismelor de actiune a medicamentelor.

Rezultatul unor astfel de cercetari se regaseste in testele de determinare a reactiilor la medicamente, pe care clinicienii le pot utiliza pentru a identifica pacientii ce prezinta mai multe sanse de-a obtine beneficii terapeutice si care sunt expusi intr-o masura mai mica riscului de producere a reactiilor adverse. Desigur ca markerii genetici de selectare a tratamentului adecvat au fost utilizati timp de mai multe decenii.

De fiecare data cand un pacient are nevoie de o transfuzie sanguina se recurge la identificarea celui mai adecvat tip de sange prin utilizarea grupurilor sanguine ABO - markerii genetici clasici. Alte exemple sunt tiparea tisulara dinaintea transplantului de organe si testarea factorului Rhesus. De curand a fost autorizata folosirea medicamentului Trastuzumab (Herceptin; Genentech) pentru tratamentul anumitor tipuri de neoplasm mamar. Acesta este un anticorp monoclonal umanizat, indreptat impotriva receptorului HER2 si a fost autorizat impreuna cu un test specific (Herceptest) de identificare a subgrupului adecvat de pacienti care au o hiperexpresie de receptor HER2 in tesutul tumoral.2

Aceasta este directia cea mai probabila spre care farmacogenetica va dirija tratamentul medicamentos. Majoritatea observatorilor sunt de acord ca o atare tehnologie va influenta, in urmatorii cinci ani, practica medicala - bineinteles, numai in cazul anumitor afectiuni.3 Mai mult decat atat, farmacogenetica se asociaza cu mai putine probleme etice decat alte utilizari medicale ale geneticii, cum ar fi, de exemplu, diagnosticul presimptomatic al afectiunilor monogenetice cu grad ridicat de penetranta, unde nu exista tratament curent - scenariu ce domina litigiile etice din genetica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.