Farmacodependenta la cocaine.

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.67

nivel: Facultate

Heroina este un derivat al opiului, obtinut la sfarsitul secolului 19 prin sintetizarea morfinei. Produsa de compania Bayer Pharmaceuticals, heroina a fost exportata in 1898 in 23 de tari din lume si folosita in tratamentul afectiunilor respiratorii. La scurt timp, compania a incetat producerea ei intrucat medicii si farmacistii au observat ca multi dintre pacientii lor consumau cantitati mari de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Farmacodependenta la cocaine.

Heroina este un derivat al opiului, obtinut la sfarsitul secolului 19 prin sintetizarea morfinei. Produsa de compania Bayer Pharmaceuticals, heroina a fost exportata in 1898 in 23 de tari din lume si folosita in tratamentul afectiunilor respiratorii. La scurt timp, compania a incetat producerea ei intrucat medicii si farmacistii au observat ca multi dintre pacientii lor consumau cantitati mari de medicamente pentru tuse care contineau heroina.

Consum. Opiumul in general se fumeaza, morfina se poate injecta, iar codeina se ingereaza (cel mai adesea este continuta in alte produse farmaceutice). In Europa de Vest si in Statele Unite ale Americii, priza (tras pe nas) a devenit cea mai frecventa metoda de consum a heroinei. Priza este preferata injectarii, datorita riscurilor de sanatate asociate folosirii de ace si seringi.

In Romania, injectarea este in continuare cea mai frecventa cale de administrare a heroinei, punandu-i pe consumatori (mai ales pe cei care folosesc seringi si ace in comun cu alti consumatori) in pericolul de a contracta diverse boli si mai ales infectie cu HIV, hepatita B si C. Heroina mai poate fi si fumata sau ingerata.

Efecte psihologice ale opiaceelor. Opiaceele au o structura similara cu cea a endorfinelor naturale - substante produse de catre creier, care au un efect de diminuare si inhibare a senzatiilor de durere. Consumul de opiacee duce la alterarea productiei de endorfine de catre creier, reduce perceptia durerii, reduce anxietatea, inhiba activitatea sistemului respirator si reduce activitatea zonelor creierului responsabile cu emotiile. Acest tip de inhibare a comportamentelor emotionale si motivationale ale creierului explica urmatoarele situatii traite de catre consumatorii de heroina:

"Anestezia emotionala" - apare la persoanele dependente de heroina.Indiferenta fata de lumea inconjuratoare, detasare perceptiva si indiferenta afectiva. Primul moment de placere, numit si flash ("strafulgerare" engl.) este urmat de o stare de satisfactie, de incetinire a gandurilor, a gesturilor si a actiunilor, care sfarseste intr-o stare de somnolenta.

Abuzul de opiacee: toleranta si dependenta
Cele mai importante probleme asociate consumului sau abuzului de opiacee sunt reprezentate de toleranta si dependenta provocate de aceste substante. Toleranta este fenomenul biologic de adaptare a corpului la prezenta substantelor toxice. Din cauza acestui fenomen, aceeasi doza (aceeasi cantitate) produce efecte din ce mai slabe la un consumator de la o administrare la alta a drogului. Cu timpul, cresterea tolerantei ii forteaza pe consumatori sa creasca doza pentru a obtine aceleasi efecte. Aceasta situatie duce in final la dependenta.

Sevrajul reprezinta o conditie patologica direct legata de dependenta de opiacee, care apare atunci cand consumatorul dependent renunta la dozele lui obisnuite. Daca dependenta este puternica, sevrajul se poate manifesta in forme foarte violente. Senzatiile pe care consumatorii le experimenteaza atunci cand sunt in sevraj, sunt exact opusul acelora pe care le simt cand sunt sub efectul opiaceelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.