Fanus Neagu - Rachiu adu-le lucratorilor

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.84

nivel: Liceu

Citindu-l in asemenea clipe, te intrebi ce viseaza Franta eterna, ce inalta Oceanul, ce ucidem in noi rupand din litera lui painea si sorbind vinul de care ne este pururea sete?
Copil nascut intr-un targ (Charleville - Ardeni), "superior in tampenie tuturor oraselor de provincie", el a baut vin doar din podgorii celeste, a crescut cu capul in poala de foc a infernului, ranit deopotriva de i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fanus Neagu - Rachiu adu-le lucratorilor

Citindu-l in asemenea clipe, te intrebi ce viseaza Franta eterna, ce inalta Oceanul, ce ucidem in noi rupand din litera lui painea si sorbind vinul de care ne este pururea sete?
Copil nascut intr-un targ (Charleville - Ardeni), "superior in tampenie tuturor oraselor de provincie", el a baut vin doar din podgorii celeste, a crescut cu capul in poala de foc a infernului, ranit deopotriva de ingeri si de demoni, nevindecat nici chiar de Dumnezeu, si-a turnat pe ranile-i crunte sange de sclavi, a dansat la toate barurile spanzuratilor, a zdrobit cu baros de fierar incuietorile palatului Tuilleries ca sa-i strige unui rege burduhos:

Copil genial (a scris doar de la saisprezece la nouasprezece ani!), copil nebun, creasta Oceanului in ceasuri de manie si corabia scufundandu-se fericita in reciful de corali ("poetul, zice el, devine vizionar printr-o indelungata, imensa si constienta dereglare a tuturor simturilor"), Rimbaud este umbra si intruparea maretiei pe care-o imploram in rugaciunile noastre sa ne farmece gandul. Unicorn sfartecand arborii libertatii si pulpa de miel pe jaratecul Foamei de frumos - cine sa-l inteleaga?! Ii stie cineva inaltimea? Doarme intr-un singur mormant sau risipit in toate?

I-au cunoscut tiranii sabia asa cum i-au cunoscut sclavii iubirea de aur? L-au iubit fecioarele trufase? L-au adorat descultii din praguri de biserica? Nu stim decat ca l-a iubit ca nimeni altul Verlaine ("al toamnei cant/viori de vant/il plang topite"), ca sa sfarseasca prin a-l injunghia.Cand ma simt colindat de revolte, as vrea sa mi-l citeasca Walt Whitman, cu glasul lui de tunetIµ cand sunt melancolic, as sta sfios s-ascult cum il sopteste, ca desprins din O mie si una de nopti, un poet persan:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.