Fantasticul in literatura si arta populara romaneasca

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.77

nivel: Liceu

Problema fantasticului a exercitat intotdeauna o fascinatie deosebita, fiind numeroase incercarile de abordare teoretica, ca sa nu mai vorbim de prezenta fantasticului in creatia multor artisti din ultimele decenii. El se intalneste in multe tipuri de texte: basme, povesti, povestiri, nuvele etc. Fantasticul ofera posibilitatea de a crea o lume noua si de a evada in alt univers emotional si spiri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fantasticul in literatura si arta populara romaneasca

Problema fantasticului a exercitat intotdeauna o fascinatie deosebita, fiind numeroase incercarile de abordare teoretica, ca sa nu mai vorbim de prezenta fantasticului in creatia multor artisti din ultimele decenii. El se intalneste in multe tipuri de texte: basme, povesti, povestiri, nuvele etc. Fantasticul ofera posibilitatea de a crea o lume noua si de a evada in alt univers emotional si spiritual. El a aparut, poate din setea noastra dupa perfectiune, din dorinta de a gasi fericirea absoluta.

Fantasticul "intemeiat pe tentatia misterului , pe atractia invizibilului si pe nevoia de cunoastere poetica adanca" pastreaza insa intotdeauna o legatura cu realitatea. Niciodata nu intalnim in basm, o lume inventata in totalitate ci se pastreaza referiri la viata reala tocmai pentru a-i conferi o anumita credibilitate. Formula de incepere, universalul "a fost odata ca niciodata..." inlatura parca din capul locului supranaturalul.

Surse ale fantasticului in literatura si arta populara romaneasca
Problema izvoarelor fantasticului in literatura si arta populara romaneasca este fara indoiala una din cele mai complicate. Datorita determinantelor geografice, arta populara romaneasca a suferit de-a lungul timpului cele mai diverse influente care au inteferat cu fondul local "unde traditia preistorica s-a mentinut neatinsa pana astazi (B. Slatineanu). Avem de-a face cu un tip de creatie populara in care s-au produs influente si s-au pastrat elemente stravechi. Nu putem vorbi despre arta noastra populara ca despre ceva strict etnografic.

Nu e o cultura populara inchisa, in genul culturilor din Africa sau Oceania. Pe fondul culturii stravechi apar o serie de influente care nu raman fara ecou: mitologia orientului, fabulosul biblic, elemente ale civilizatiilor migratoare. Apar in cultura populara animale fantastice. Unii cercetatori le considera ca fiind de origine scitica. Intre ele se remarca balaurul, considerat un motiv cu circulatie mult mai larga. Balaurul acesta era un steag de lupta al dacilor pe timpul lui Decebal. Parvan atribuie acestui " balaur" origini prescitice, asyro-babiloniene sau hitito-aramaice. Balaurul getic nu a fost obiect de cult si nu a facut parte niciodata din religia geto-dacilor.

Monstrul asyro-babilonian ramanea pentru zona aceasta strain, inoperant in sensul simbolisticii originare, dar socat cu siguranta imaginatia. Abia in evul mediu insa, creaturile terifiante ale antichitatii orientale vor tulbura cu adevarat imaginatia creatorului popular, creand monstrii inspaimantatori din basme.Trebuie sa remarcam apoi fabulosul pe care il aduce Biblia in zonele crestinate. Miracolele Bibliei veneau in prelungirea mitologiei.

Sfintii si legendele sunt pentru Evul Mediu o contrapunere la spaimele diabolice in fata carora au fost cautate noi mijloace de aparare: retete vrajitoresti, arta magiei. De fapt, crestinismul, cu toate miracolele sale nu a facut decat sa ordoneze un haos imagistic. Incarcatura fantastica se scurge din lucruri spre o forta superioara care, aditionandu-si toate atributele fantastice, inceteaza sa mai fie fantastica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.