Fantana dintre plopi de Mihail Sadoveanu - demostratie

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.92

nivel: Liceu

Intriga se contureaza prin aparitia unchiului fetei, care se intereseaza de drumurile capitanului.Desfasurarea actiunii va urmarii povestea de dragoste dintre Neculai si Marga ,
intalnirea amoroasa de la "fantana dintre plopi", promisiunea lui Isac de a se intoarce de dragul fetei, a doua intalnire a lor si destainuirea fetei indragostite ca de fapt, fusese folosita ca momeala de catre rud[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fantana dintre plopi de Mihail Sadoveanu - demostratie

Intriga se contureaza prin aparitia unchiului fetei, care se intereseaza de drumurile capitanului.Desfasurarea actiunii va urmarii povestea de dragoste dintre Neculai si Marga ,
intalnirea amoroasa de la "fantana dintre plopi", promisiunea lui Isac de a se intoarce de dragul fetei, a doua intalnire a lor si destainuirea fetei indragostite ca de fapt, fusese folosita ca momeala de catre rudele ei pentru a-l atrage in cursa
si a-l jefui pe negustor.

Actiunea atinge punctul culminant in momentul luptei dintre Niculae Isac si tigani, in cursul careia isi pierde si un ochi . Ii infrange pe pradatori, dar acestia o omorasera deja pe Marga.
Deznodamantul povestii il gaseste pe capitan ranit fizic si sufleteste, "lipsit de puteri",iar finalul ramei atesta puterea acestei triste istorii asupra auditoriului ,profund impresionat.
Conflictul nu este unul puternic, ci unul de imprejurari, care se rezolva rapid, dramatice fiind insa urmarile acestuia asupra personajului,marcat pe viata de defectul fizic si tristetea pe care o poarta in suflet.

Se remarca caracterul etic al povestiri pastrarea cuvantului dat, dragostea sincera a barbatului,comportamentul nobil al lui ii trezesc fetei respectul de sine si responsabilitatea pentru propriile fapte,Marga accepta sa moara pentru ca el sa poata trai, tiganii aplica legea talionului, omorand-o pe Marga.
Personajele ce apar in cadrul naratiunii sunt schematizate, ele servind rolului de executori, fiind folosite pentru a reliefa o actiune extraordinara ;nu se insista decat asupra acelor caracteristici strict necesare in context.

Protoagonistul, capitanul Neculai Isac este un erou tipic sadovenian,apartinand unei atmosfere specifice, romantice, find un erou exceptional in situatii exceptionale, insa mai presus de orice "indragostit de viata, de fructele ei, neinvins ,neingenunchiat, crezand in rosturile acestei lumi, privind spre frumusetile vietii".
Aparitia sa la han , parca de pe " taramuri departate", prilej de caracterizare directa de catre narator "om care arata inca frumusete si barbatie"cu "nas vulturesc si sprancene intunecoase" care indica vitejie, cutezanta, actiune , iar faptul ca in ciuda varstei "se tine drept si sprinten pe cal" arata calitatile unui om deosebit, care vor fi demostrate de istorisirea lui.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.