Fantana dintre plopi Mihail Sadoveanu

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.92

nivel: Liceu

Tehnica narativa din povestirea "Fantana dintre plopi" pastreaza regulile traditionale ale geniului: alcatuirea instantelor narative si a atmosferei specifice, introducerea in scena a personajului narator, principala modalitate de expunere este naratiunea care se imbina cu dialogul si cu secventele descriptive, faptele sunt relatate din perspectiva personajului narator in atentia cititorului se ad[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Fantana dintre plopi Mihail Sadoveanu

Tehnica narativa din povestirea "Fantana dintre plopi" pastreaza regulile traditionale ale geniului: alcatuirea instantelor narative si a atmosferei specifice, introducerea in scena a personajului narator, principala modalitate de expunere este naratiunea care se imbina cu dialogul si cu secventele descriptive, faptele sunt relatate din perspectiva personajului narator in atentia cititorului se aduce un singur fapt (o trista veste de iubire care a avut rol de initiere pentru tanarul de alta data) iar interesul se concentreaza asupra situatiei.

"Fantana dintre plopi" este a patra povestire din .......... are ca tema iubirea tragica a capitanului de mazili Niculai Isac, devenit acum personaj - narator. Acesta evoca o intamplare trista, traita in tinerete. Astfel, intr-o toamna, Niculai Isac pe drumurile sale prin tinutul Sucevei, face un popas la Hanul Ancutei, pentru a se ospata si pentru a se odihni. In timp ce se plimba pe malul raului Moldova, intalneste un grup de tigani, in care il remarca pe batranul Hasanache si pe frumoasa tigancusa Marga.

Capitanul le da celor doi cate un ban de argint, dupa care, a doua zi, fata il cauta, pentru a ii arata pantofi pe care si ia cumparat cu banii primiti. Cei doi tineri petrec o noapte la fantana dintre plopi, unde promit ca se vor intalni in continuare, dar a doua intalnire are un final tragic. Fata demasca planul tiganilor de a-l omora si de a ii lua banii si .......... , capitanul avertizat reusind sa fuga calare, desi in incaierare isi pierde un ochi. Tigancusa va plati pentru tradarea neamului sau fiind aruncata in fantana.

Neculai Isac, acum "un om ajuns la carunteala", dar care "se tinea drept si sprinten pe cal", a fost un tanar lipsit de experienta vietii, nechibzuit, "un om buiac si ticalos", cum se autocaracterizeaza. Fantana dintre plopi devine in povestire un suprapersonaj si chiar daca "s-a daramat ca toate ale lumii", Isac poate vedea cu ochii mintii si-l ajuta sa revada si trecutul. Povestirea este construita ca o sceneta, aducand in fata lectorilor o intamplare care antreneaza personaje putine. Placerea ascultarii se naste din aura nostalgica in care este invaluita, precum si din parfumul evocarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.